Poolse kardinaal Zenon Grocholewski overleden

Kardinaal Zenon Grocholewski, emeritus prefect van de Congregatie voor het Katholiek Onderwijs, is vandaag op zijn 80ste in Rome overleden.
17/07/2020 - 14:56

De Poolse kardinaal Zenon Grocholewski was een invloedrijke curieprelaat tijdens de pontificaten van Joannes Paulus II, Benedictus XVI en Franciscus. Die laatste aanvaardde in 2015 zijn ontslag als prefect wegens het bereiken van de leeftijdsgrens van 75 jaar.

Zenon Grocholewski, geboren op 11 oktober 1939 in Bródki, werd in 1963 tot priester van het Poolse aartsbisdom Poznańn gewijd. Hij studeerde canoniek recht aan de Pauselijke Gregoriana Universiteit in Rome en haalde er in 1972 een doctoraat.

Kerkjurist

Als kerkjurist werkte Grocholewski bij de Apostolische Signatuur. Van deze hoogste kerkelijke rechtbank werd hij in 1982 secretaris. Op 6 januari 1983 werd hij tot bisschop gewijd.  Nadat hij 1991 tot titulair aartsbisschop was benoemd, promoveerde hij in 1998 tot prefect van de Apostolische Signatuur.

Van 1975 tot 1998 doceerde Grocholewski canoniek recht aan meerdere pauselijke universiteiten. In deze periode werkte hij ook mee aan de nieuwe versie van de Codex Iuris Canonici (CIC), een wereldwijd geldende Codex van Kerkelijk Recht, die in 1983 werd gepubliceerd.

Onderwijs

Paus Joannes Paulus II benoemde zijn landgenoot in 1999 tot prefect van de Congregatie voor het Katholiek Onderwijs. Dit dicasterie houdt toezicht op grootseminaries en katholieke scholen en universiteiten. In 2001 werd hij tot kardinaal verheven.

In 2005 stelde zijn congregatie een document op met richtlijnen en criteria voor de selectie van kandidaat-priesters op de grootseminaries. Daar staat onder meer dat mannen met diep gewortelde homoseksuele neigingen of die een homocultuurondersteunen, niet mogen worden toegelaten als seminarist.

Kardinalencollege

Met de dood van kardinaal Grocholewski telt het College van Kardinalen vandaag 221 leden. Daarvan zijn er 122 jonger dan 80 jaar en dus stemgerechtigd in een conclaaf dat een nieuwe paus zou moeten aanduiden.

Bron: kro-ncrv.nl/katholieknieuws