Poolse Kerk kant zich tegen het homohuwelijk

De Poolse katholieke Kerk voert al weken een symboolstrijd tegen het homohuwelijk en de adoptie van kinderen door deze koppels.
09/08/2019 - 12:34

Aartsbisschop Stanislaw Gądecki van Poznan, voorzitter van de Poolse Bisschoppenconferentie, heeft gisteren te midden van de toenemende spanningen met de LGBT-gemeenschap opnieuw een beroep gedaan op de Poolse regering om geen groen licht te geven voor de erkenning van het homohuwelijk. Homoseksuele mensen moeten met respect worden behandeld, maar het huwelijk wordt gesloten tussen een man en een vrouw, aldus Gądecki.

De kerkleider roept de politici in zijn land op om geen beslissingen te nemen die onder het mom van de bestrijding van discriminatie een ideologie legitimeren die het natuurlijke verschil tussen geslachten en de complementariteit tussen mannen en vrouwen ontkent. Ik doe een beroep op parlementsleden om zich te verzetten tegen de invoering van het zogenaamde 'homoseksuele huwelijk' en de mogelijkheid van de adoptie van kinderen door paren van hetzelfde geslacht.

‘Ideologisch totalitarisme’

De Poolse kerkleider haalt fel uit naar de LGBT-gemeenschap, die de voorbije weken bitsig campagne voerde tegen de Poolse katholieke Kerk. De kritiek van de LGBT-gemeenschap op tegenstanders maakt volgens Gądecki het ideologisch totalitarisme duidelijk van bepaalde LGBT-milieus. Het principe van niet-discriminatie is niet enkel van toepassing op de LGBT-gemeenschap, maar ook op haar tegenstanders die een gelijk recht hebben om deel te nemen aan het debat.

LGBT-groepen klagen al jaren hun discriminatie aan in Polen, waar 86% van de 38 miljoen inwoners katholiek is. In 2016 verwierp het Poolse parlement bovendien een wetsvoorstel dat het geweld tegen mensen vanwege geslacht, genderidentiteit, seksuele geaardheid, handicap en leeftijd als haatmisdrijf strafbaar zou maken.

Bron: Crux