Poolse Kerk door het stof omwille van seksueel misbruik

In de twee uur durende documentaire zat een reeks gesprekken met slachtoffers én daders van seksueel misbruik binnen de Poolse katholieke Kerk.
14/05/2019 - 13:26

Ook de katholieke Kerk in Polen wordt nu, veel later dan in de andere Europese landen maar minstens even fel, geconfronteerd met de gevolgen van seksueel misbruik van minderjarigen door katholieke geestelijken. Een van de symbolen in de strijd is Henryk Jankowski, een voormalige aalmoezenier van Solidarnosc waarvan het standbeeld op 21 februari omver werd getrokken omdat hij verschillende vrouwen en kinderen zou misbruikt hebben.

Zaterdag ging de documentaire Vertel het aan niemand in première, waarin het seksueel misbruik door Poolse katholieke geestelijken werd aangeklaagd en gedocumenteerd. Ingrijpend waren vooral de momenten dat de slachtoffers terugkeren naar de plaats waar zij misbruikt werden en daarover getuigen. De documentaire werd via YouTube tijdens de eerste 24 uur meer dan 3 miljoen keer bekeken. Al kort daarna betuigde de kerkleiding haar medeleven met het lijden van de slachtoffers, dat een bron is van grote schaamte en pijn. De Poolse bisschoppen brengen ook hulde aan slachtoffers van seksueel misbruik die de moed hebben daarover te getuigen. Zij kondigen aan dat zij alles in het werk zullen stellen om kinderen en jongeren in de toekomst tegen seksueel misbruik te beschermen.

Aartsbisschop Stanisław Gądecki van Poznan dankte uitdrukkelijk de regisseur van de docufilm, Tomasz Sekielski. Hij zegt te te hopen dat de documentaire de bescherming van jongeren in de kerk bevordert en mee kan zorgen voor de snelle uitvoering en naleving van de decreten van paus Franciscus voor de bestrijding van seksueel misbruik. Namens de hele katholieke Kerk wil ik mij opnieuw uitdrukkelijk bij alle slachtoffers van seksueel misbruik verontschuldigen.

Bron: Kathpress.at/RMX