Poolse krant ontkent beschuldiging tegen Joannes Paulus II

Volgens twee Poolse journalisten is de bewering dat paus Joannes Paulus II misstanden verdoezelde onjuist. 
06/12/2022 - 13:25
Paus Joannes Paulus II
Paus Joannes Paulus II © Vatican Media

De Poolse journalisten Tomasz Krzyżak en Piotr Litka reageren in een artikel in Rzeczpospolita op de beschuldigingen van de Nederlandse journalist Ekke Overbeek tegen paus  Joannes Paulus II. Hij schreef in een artikel in de krant Trouw dat Karol Józef Wojtyła (1920 - 2005) al lang voordat hij in 1978 paus Joannes Paulus II werd op de hoogte was van seksueel misbruik van minderjarigen door katholieke geestelijken in Polen. Karol Wojtyła was aartsbisschop van Krakau van 1964 tot 1978. 

Overbeek kwam naar eigen zeggen in de archieven van de Poolse veiligheidsdienst op het spoor dat de latere paus in 1971 een onderpastoor liet voortwerken, nadat hij een jongen had misbruikt. Ook toen Eugeniusz Surgent in 1973 wegens misbruik was veroordeeld stond de toekomstige paus toe dat hij verder in het pastoraat werkzaam bleef. Maar Rzeczpospolita schrijft dat de latere paus correct heeft gehandeld, binnen de bevoegdheden waarover hij beschikte vermits Surgent in die periode in twee andere bisdommen actief was en een eventuele straf voor de geestelijke onder de bevoegdheid viel van de bisschop van Lubaczów. 

Zij verwijzen ook naar de manier waarop kardinaal Wojtila reageerde in de zaak Józef Loranc, die ervan werd beschuldigd enkele meisjes te hebben misbruikt. De journalisten specificeren dat Wojtyla alle noodzakelijke beslissingen nam: snelle verwijdering van de priester uit de parochie, schorsing totdat de zaak is opgehelderd en verplichting om in een klooster te verblijven, waar hij werd gearresteerd door de burgerlijke autoriteiten. Nadat de geestelijke uit de gevangenis was vrijgelaten, schreef hij dat het ontbreken van strafmaatregelen van de kerkelijke rechtbank de misdaad niet ongedaan maakt en al evenmin de schuld opheft. Het misbruik, zo bevestigen zij, werd destijds inderdaad niet gemeld aan het Vaticaan. Maar het bevel om dat te doen werd pas in 2001 uitgevaardigd.

Bron: CNA