Poolse ongerustheid over Synodale Weg in Duitsland

De Poolse kerkleiders spreken in een brief aan de Duitse bisschoppen hun bezorgdheid uit over de evolutie van het dialoogproces in Duitsland. 
24/02/2022 - 11:34
De Poolse aartsbisschop Gadecki
De Poolse aartsbisschop Gadecki © Vatican Media

Aartsbisschop Stanislaw Gadecki, de voorzitter van de Poolse Bisschoppenconferentie (KEP), spreekt in een open brief aan bisschop Georg Bätzing, de voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK), zijn bezorgdheid uit over het dialoogproces van de Synodale Weg. Hij vraagt de Duitse bisschoppen zich sterker en moediger in te zetten voor de verdediging van de kerkelijke leer.

De brief werd dinsdag gepubliceerd op de website van de KEP. Mgr. Gadecki vestigt de aandacht erop dat enkele recent goedgekeurde resoluties van de Synodale Weg niet in overeenstemming zijn met de kerkelijke leer. Hij herinnert eraan dat de Kerk niet geroepen is te zwichten voor de druk van de wereld of om heersende cultuurmodellenachterna te hollen

De Poolse kerkleider verwijst expliciet naar de op de Synodale Weg gedane voorstellen voor de afschaffing van het verplichte celibaat, het priesterschap van vrouwen, de communie aan hertrouwde gescheiden mensen of de zegen van relaties tussen partners van hetzelfde geslacht. Hij hekelt vooral de op de bijeenkomst van de Synodale Weg verkondigde opvattingen over seksualiteit en bestempelt die als ideologische waan. Hij plaatst ze zelfs op dezelfde lijn als de zogenaamd wetenschappelijke standpunten over racisme en eugenetica aan het begin van de 20ste eeuw die tot de gekende drama’s hebben geleid

In zijn analyse vestigt mgr. Gadecki nog de aandacht erop dat het geloof in Europa momenteel een diepe crisis doormaakt, waardoor ook gelovigen zelf sterk onder druk worden gezet om af te wijken van de leer van Jezus, waardoor het moeilijk is geworden om de duidelijke theologische en morele leer van de Kerk te verkondigen. Maar het behoort niet tot de taken van de Kerk om haar morele normen te verlagen. Zij staat voor de uitdaging om effectieve manieren te vinden om mensen te overhalen om zich tot het christendom te bekeren.

Bron: KNA/Katholisch.de