Poolse parlement roept een Kardinaal Wyszyński Jaar uit

De legendarische kardinaal Stefan Wyszyński zat jarenlang opgesloten en was een symbool van het onwankelbare verzet van de Kerk tegen het communisme.
05/01/2021 - 15:50
Kardinaal Stefan Wyszynski
Kardinaal Stefan Wyszynski © Vatican Media

De Sejm , de Poolse volksvertegenwoordiging, heeft met grote meerderheid een resolutie goedgekeurd waarin 2021 wordt uitgeroepen tot Kardinaal Stefan Wyszyński Jaar. Kort daarna heeft ook de Senaat het voorstel goedgekeurd. In de resolutie van de Sejm wordt de inzet gehuldigd van de katholieke priester voor de inherente waardigheid van de mens, die de bron is van al zijn rechten. De al bij leven legendarische kardinaal wordt daarin ook gehuldigd als een van de grootse Polen van de 20ste eeuw en als een man met een diep geloof en een grote liefde voor de Kerk en het vaderland.

Dit jaar is het 120 jaar geleden dat Stefan Wyszyński werd geboren en 40 jaar geleden dat hij overleed.

Met het initiatief brengen de Polen hulde aan de legendarische kerkleider die symbool stond voor het verzet tegen het communisme en een onschatbare bijdrage leverde voor het behoud en de versterking van het christelijke geloof tijdens het communistische bewind.Kardinaaal Wyszyńskiwordt in principe dit jaar ook zalig verklaard, nadat die zaligverklaring door de coronapandemie met een jaar was uitgesteld.

Stefan Wyszyński, die tijdens de nazibezetting lid was van het ondergrondse verzet en door de communistische machthebbers verschillende jaren in de gevangenis werd opgesloten, wordt samen met paus Joannes Paulus II beschouwd als de belangrijkste Poolse katholieke kerkleider van de 20ste eeuw. Hij dankt zijn faam aan zijn krachtige verdediging van de onafhankelijkheid van de katholieke kerk onder het communisme. Zo schreef hij in 1953 een brief aan de Poolse communistische leider Bolesław Bierut, waarin hij weigerde de Kerk ondergeschikt te maken aan de autoriteiten. Hij was aartsbisschop van Gniezno en Warschau van 1946 tot aan zijn dood in Warschau op 28 mei 1981, enkele maanden na de oprichting van de vakbond Solidariteit.

Bron: CNA