Populaire Duitse tv-serie 'Um Himmels Willen' stopt na 20 jaar

Twintig jaar lang hielden de geromantiseerde belevenissen van een groep zusters en hun dorpsgemeenschap Duitse kijkers aan het scherm gekluisterd.
20/06/2021 - 10:00
Um Himmels Willen
Um Himmels Willen © ARD

Na 20 jaar werd dinsdag de allerlaatste aflevering van de tv-reeks Um Himmels Willen op de Duitse openbare zender ARD uitgezonden. In de serie staan de belevenissen in en rond een klooster centraal. Laetitia Fech, de abdis van het klooster van de zusters cisterciënzers in Waldsassen, zegt dat de tv-serie goede reclame was voor het kloosterleven, ook al stonden de verhaallijnen natuurlijk centraal en werd de werkelijkheid geïdealiseerd.

In onze geseculariseerde en vaak van het religieuze leven vervreemde cultuur zijn we vergeten waarom mensen zo sterk aangesproken kunnen worden door het kloosterleven, zegt zuster Laetitia. Vandaag is er aan ons klooster een pension en een milieustation verbonden. Net als bij de tv-zusters zoeken nog altijd veel mensen advies en hulp bij onze gemeenschap. Via onze website ontvangen wij veel gebedsverzoeken van mensen die zorgen hebben. Wij verbazen ons vaak  over het grote vertrouwen van mensen in ons gebed. Heel vaak wordt gezegd dat mensen niet meer bidden. Dat is onwaar. 

Onder invloed van de tv-reeks heeft de abdis onlangs ook toestemming gegeven om in het klooster ook huisdieren te houden. Maar de zusters moeten zelf voor de hond zorgen. Aan mij is het niet besteed. Ik ben bang voor honden en werd al drie keerdoor een hond gebeten.

Bron: Domradio/KNA