Portugese misbruikslachtoffers vragen steun van de paus

Volgens de patriarch van Lissabon zal de paus in Portugal slachtoffers van seksueel misbruikt ontmoeten.
26/07/2023 - 12:05
Manuel Macário do Nascimento Clemente, de patriarch van Lissabon
Manuel Macário do Nascimento Clemente, de patriarch van Lissabon © Wikipedia

Verschillende groepen Portugese slachtoffers van seksueel misbruik door katholieke geestelijken vragen aan de paus dat hij tijdens zijn bezoek van begin augustus aan Lissabon en Fatima ook voor hen aandacht zou hebben. Concreet dringen zij aan dat er daarvoor een wijziging wordt aangebracht in het programma van de paus voor de Wereldjongerendagen. 

De Portugese kerk heeft pas laat werk gemaakt van de strijd tegen seksueel misbruik. Pas dit jaar werd er daarover een omvangrijk onafhankelijk rapport gepubliceerd. Volgens dat onafhankelijk onderzoek waren er tijdens de voorbije 70 jaar 4.800 misbruikslachtoffers. Een jaar eerder al (in september 2022) had paus Franciscus de daders van misbruik in een gesprek met CNN Portugal omschreven als monsters en seksuele roofdieren.

Zowel paus Franciscus (o.m. in Ierland in 2018) als zijn voorganger Benedictus XVI  (o.m. in Engeland en de VS) hebben eerder al slachtoffers van misbruik door katholieke geestelijken ontmoet en een spijtbetuiging uitgesproken. Kardinaal Manuel Clemente, de patriarch van Lissabon, bevestigde aan verslaggevers dat er ook nu een discrete en besloten ontmoeting met slachtoffers is gepland. 

Bron: Vida Nueva