Portugese parochies ontvangen jongeren uit heel de wereld

In het hele land verwelkomen parochies jongeren uit alle delen van de wereld voor het voorprogramma van de Wereldjongerendagen.
27/07/2023 - 13:27

Jongeren uit de hele wereld zijn deze week in parochies in Portugal, maar ook Frankrijk en Spanje te gast om zich voor te bereiden op de grote internationale bijeenkomst van de Wereldjongerendagen (WJD) van 1 tot 6 augustus met de paus in de Portugese hoofdstad Lissabon. De voorbereidingsdagen in de diverse bisdommen zijn doorheen de jaren uitgegroeid tot een vast onderdeel van de manifestatie die sinds paus Joannes Paulus II om de twee of drie jaar in een ander land wordt gehouden en waarvoor er ook dit jaar voor het slotweekend met de paus opnieuw een miljoen jongeren worden verwacht. 

Een van de groepen van de Vlaamse WJD-deelnemers bij hun vertrek
Een van de groepen van de Vlaamse WJD-deelnemers bij hun vertrek © IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen

Voorprogramma

De Wereldjongerendagen werden in 1984 een allereerste keer in Vaticaanstad georganiseerd. In 1987 werd er tijdens de editie in Parijs voor het eerst een voorprogramma in de plaatselijke bisdommen georganiseerd. Pater Jorge Nunes, de verantwoordelijke van het Diocesaan Organisatiecomité (COD) van het bisdom Porto, vertelt dat er daar sinds woensdag 26 juli en gedurende zes dagen meer dan 16.000 jongeren uit 61 landen ‘voor een intens programma van religieuze en culturele activiteiten’ worden verwelkomd: De kerken in de stad Porto zetten de deuren wijd open om de jonge pelgrims te verwelkomen en in sommige daarvan zullen er concerten plaatsvinden. Op 29 juli is er een groot feest dat duizenden jongeren van over de hele wereld samenbrengt in het Parque da Cidade do Porto. Ook het bisdom Coimbra verwelkomt meer dan 14.000 jongeren en in Leiria-Fátima zijn er 7.500 deelnemers. Diocesane organisatiecomités van Braga en Aveiro herbergen respectievelijk 7.000 en 5.000 jongeren. Maar andere bisdommen vatten het meer bescheiden op. Zo zal het bisdom Guarda slechts 700 pelgrims verwelkomen. 

67.600 enthousiaste pelgrims uit 126 landen

Volgens de organisatie van de WJD in Lissabon nemen er sinds woensdag 67.600 pelgrims uit 126 landen deel aan het voorprogramma met speciale culturele en religieuze activiteiten in 17 bisdommen van het Portugese vasteland. De pelgrims zijn verdeeld over meer dan 950 groepen. Zij worden ondergebracht bij gastgezinnen, parochies, openbare voorzieningen, scholen, gemeenten, parochies en verenigingen. Het programma is opgebouwd rond vijf pijlers: verwelkoming, ontdekking, missie, cultuur en zending. De grootse groep pelgrims is afkomstig uit landen in Europa. Maar bij deze editie is er ook een opvallend sterke aanwezigheid uit Portugeessprekende landen: Angola, Kaapverdië, Mozambique, Guinee-Bissau, Brazilië en Oost-Timor. Vanuit Vlaanderen reizen 500 Vlaamse jongeren en begeleiders, waaronder 350 met IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen naar het evenement. Vlaamse jongeren kunnen kiezen uit 5 voorprogramma’s. IJD Jongerenpastoraal organiseert in Portugal ook nog eens drie Rise Up-momenten, waaraan alle Vlaamse jongeren zullen deelnemen. 

Er is een WJD-app voor de deelnemers uitgewerkt
Er is een WJD-app voor de deelnemers uitgewerkt © Persdienst WJD Lissabon 2023

Mobiele app

De organisatoren van de Wereldjongerendagen hebben voor de deelnemers de mobiele applicatie 'Lisboa 2023' uitgewerkt, die zowel beschikbaar is voor  Android als iPhone-gebruikers. De app moet de deelnemers beter informeren en de logistiek mee in goede banen helpen leiden. Er is ook een interactieve kaart waardoor de deelnemers weten welke evenementen op welke plaats plaatsvinden. In de sectie 'Up2Pray' is er een spirituele inhoud voor elke dag beschikbaar. De pelgrims krijgen na het downloaden met behulp van de QR-code van het legitimatiebewijs toegang tot de registratie en hun gebruikersprofiel. Wij zullen de applicatie ook benutten voor last-minute aankondigingen voor de pelgrims, aldus de organisatie. 

Volg de WJD-blog over de ervaringen van onze Vlaamse jongeren op Kerknet