Portugese toparchitect ontwierp Bretoense kerk

De Portugese architect Alvaro Siza liet zich voor zijn betonnen kerk onder meer inspireren door de Franse architect Le Corbusier.
14/02/2018 - 14:32
Kerk van Saint-Jacques-de-la-Lande van Alvaro Siza
Kerk van Saint-Jacques-de-la-Lande van Alvaro Siza © Bisdom Rennes

Mgr. Pierre d'Ornellas, de aartsbisschop van Rennes,heeft zondag in het Bretoense Saint-Jacques-de-la-Lande een nieuwe kerk ingewijd. Het hypermoderne kerkgebouw in witte beton werd ontworpen door de Portugese toparchitect Alvaro Siza, die zijn inspiratie onder meer haalde bij Le Corbusier. De witbetonnen kerk telt twee verdiepingen. Zij is 12 meter hoog en draagt de Griekse naam Anastasis (opstanding). Aanpalend is er een gemeenschapshuis met keuken.

Alvaro de Melo Siza Vieira (84) is een van Europa's toonaangevende hedendaagse architecten. In 2012 ontving hij de Gouden Leeuw voor zijn levenswerk op de Architectuurbiënnale in Venetië. Hij is een van de richtinggevende architecten van de zogenaamde School van Porto. Het gebouw, met een gebedsruimte op de eerste verdieping, werd geïnspireerd door de middeleeuwse cisterciënzerabdij van Le Thoronet in de Provence en de kapel Notre-Dame-du-Haut in Ronchamp van Le Corbusier.

Bron: La Croix/Kathpress.at