President Macron bezoekt Notre-Damekathedraal

Volgens verantwoordelijken wordt ernaar gestreefd om een gedeelte van de kathedraal al in april 2024 vrij te geven voor de eredienst.
15/04/2022 - 15:45

De Franse president Emannuel Macron staakt vandaag even zijn campagne voor de tweede ronde van de  presidentsverkiezingen voor een bezoek aan de Notre-Damekathedraal in Parijs. Dat valt samen met de derde verjaardag van de brand van de kathedraal op 15 april 2019. Macron komt zich vergewissen van de vorderingen van de werken bij de restauratie en de aanzet voor de herinrichting van het bekende Franse monument.

Eredienst 

Macron had destijds kort na de brand aangekondigd dat alles in het werk zou worden gesteld om het monument in 2023, vijf jaar na de brand, te kunnen heropenen. Door de complexiteit van de werken en bijkomend onderzoek is die streefdatum inmiddels bijgesteld. Volgens de huidige plannen moet het monument op uiterlijk 16 april 2024 opnieuw voor de eredienst worden opengesteld. 

Lees verder onder de foto. 

 

De Notre Damekathedraal, kort na de brand op 16 april
De Notre Damekathedraal, kort na de brand op 16 april © Walde Heldens/Kerknet

In de aanloop naar het bezoek van de president werd duidelijk gemaakt dat de kathedraal inmiddels volledig is geconsolideerd en veilig gemaakt. De komende weken starten de restauratiewerken binnen in de kathedraal. Tegelijk zijn al verschillende werken aan de buitenkantn van de kathedraal gestart, zoals het kappen van de stenen voor de reconstructie van de bogen van de gewelven in een steengroeve van de Oise en de restauratie van het grote orgel in werkplaatsen in Corrèze, Hérault en Vaucluse. Daarnaast wordt ook fors werk gemaakt van de restauratie van de 22 schilderijen op groot formaat uit de 17de en 18de eeuw in de kathedraal (met o.m. de zogenaamde 'mays', de grote schilderijen die door de broederschap van Parijse goudsmeden tussen 1630 en 1707 jaarlijks werden geschonken) en wordt een 1.000-tal eiken gezaagd in 45 zagerijen, verspreid over heel Frankrijk.

Steigers en torenspits 

Volgens de rector van de kathedraal, aartspriester Patrick Chauvet, wordt de komende maanden ook een tijdelijke vloer gelegd en worden tussen de 300 en 500 ton steigers in het kerkgebouw geplaatst, onder meer voor de consolidatie van de gewelven en de heropbouw van de torenspits. Chauvet betwijfelt of de datum van april 2024 volledig wordt gehaald. Maar eventueel wordt de kathedraal alleen heropend voor de religieuze vieringen of worden delen van de kerk enkel opengesteld voor aanbidding en bezoek. Maar zonder enige twijfel valt er ook na 2024 nog veel werk te doen. Ook Christophe-Charles Rousselot van de Notre-Dame Stichting is ervan overtuigd dat de kathedraal vanaf 2024 slechts gedeeltelijk toegankelijk zal zijn. Allicht worden alleen het koor en het transept opnieuw vrijgegeven.

Lees verder onder de foto.

De Notre-Damekathedraal in Parijs
De Notre-Damekathedraal in Parijs © Walda Heldens/Kerknet

Archeologische geheimen

Op 14 april zijn ook de boeiende en verrassende resultaten van negen en een halve week intensieve archeologische opgravingen onder de kruising van het transept van de Notre-Dame voorgesteld. De belangrijkste ontdekkingen zijn de vondst van twee loodhoudende sarcofagen (vermoedelijk uit de 13de of 14de eeuw en zonder naam van de overledene) en verschillende andere minder belangrijke, maar zeldzame graven uit de periode van de 14de tot de 18de eeuw, mysterieuze architecturale elementen en vooral ook een weelderig doksaal met uitzonderlijke sculpturen. De opgravingen werden verricht door vijf archeologen, gecoördineerd door het Rijksinstituut voor Preventief Archeologisch Onderzoek (INRAP). 

Hoofdconservator Dorothée Chaoui-Derieux vertelde dat de vele ontdekkingen toch erg verrassend waren, omdat radaronderzoek en andere elektromagnetische detectoren vooraf niet veel hadden onthuld, mogelijk omwille van een hoog kleigehalte. Volgens haar heeft die discrepantie tussen prospectie en opgraving ook interessante en belangrijke informatie opgeleverd om de onderzoeksmethode bij opgravingen bij te stellen. Ons enthousiasme was groot bij de ontdekking van een fundering uit de 14de tot de 17de eeuw die de verdeling van de lasten mogelijk maakt, zelf rustend op verschillende grondlagen in zandmortel en kalk waarvan sommige lagen sporen van brand vertonen. Onder de verwarmingsnetwerken die tijdens de restauratie van Viollet-le-Duc werden geïnstalleerd, werden ook nog een kalksteenplaat, en vooral graven en fragmenten van het verloren doksaal van de kathedraal van ca. 1230 ontdekt. Die ontdekkingen stellen ons in staat om de studie van het doksaal volledig te hervatten, verduidelijkte Christophe Besnier. Vooral omdat zij in tegenstelling tot de fragmenten van het Louvre, allemaal nog altijd schitteren met hun flamboyante kleuren.

Lees het verslag van INRAP over de archeologische opgravingen

Bron: Le Monde/Le Figaro/BFM/INRAP