President Zelensky ontmoet paus Franciscus

Het Vaticaan zet zijn diplomatieke contacten in om duizenden gedeporteerde kinderen vanuit Rusland te laten terugkeren naar Oekraïne.
13/05/2023 - 19:30
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky tijdens zijn bezoek van 2020
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky tijdens zijn bezoek van 2020 © Vatican Media

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet vanmiddag om 15 uur paus Franciscus in het apostolisch paleis. De paus bevestigde recent nog dat de Heilige Stoel via stille diplomatie een bemiddelende rol probeert te vervullen in het conflict. Zelensky  had vanmorgen in het Quirinaal, de ambtswoning van de Italiaanse president, al een ontmoeting met president Sergio Mattarella en Antonio Tajani, vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken & Internationale Samenwerking. Daarna volgde nog een gesprek van 70 minuten met premier Giorgia Meloni, die hem verzekerde dat de Italiaanse militaire steun wordt voortgezet. De tussenstop van Zelensky in Italië raakte pas donderdag bekend. Recent nog was ook de Oekraïense premier Denis Shmyhal bij de paus op bezoek. Zelensky was in 2020 al eens op bezoek bij paus Franciscus. Sinds de Russische aanval op Oekraïne op 24 februari 2022 hebben de paus en president Zelensky al vaker met elkaar getelefoneerd. 

Onderhandeling

Sinds de oorlog ca. 450 dagen geleden is uitgebroken  sprak paus Franciscus al meermaals zijn solidariteit uit met de lijdende Oekraïense bevolking en zijn steun voor het recht van Oekraïne op soevereiniteit en onafhankelijkheid. Van bij aanvang onderstreept de paus dat het conflict slechts via dialoog kan worden opgelost. Oekraïne van zijn kant blijft de teruggave eisen van het volledige Oekraïense grondgebied. Wapens gebruiken om conflicten op te lossen is een teken van zwakte en kwetsbaarheid. Onderhandelen, bemiddelen en verzoenen vereist moed, stelt de paus. Vanmorgen tweette hij: Moge Onze-Lieve-Vrouw van Fátima, de Moeder van Jezus en onze eigen moeder, ons helpen om wegen van ontmoeting en dialoog te creëren die naar vrede leiden, en moge zij ons de moed geven om deze zonder aarzelen te gaan.

Diplomatie

Gisteren vrijdag raakte bekend dat de paus een persoonlijke brief heeft geschreven aan de Russische president Vladimir Poetin en dat hij die op donderdag 11 mei aan Alexander Avdeev, de Russische ambassadeur bij de Heilige Stoel, bij diens afscheidsbezoek heeft overhandigd. Er zijn naar schatting 16.000 Oekraïense kinderen door de Russen ontvoerd. De paus deed al eerder op Avdeev een beroep voor de uitwisseling van gevangenen.  Kort na de invasie bracht hij ook een bezoek aan de Russische ambassade in Rome. Met het vertrek van Avdeev verliest de Heilige Stoel een belangrijke tussenpersoon in haar diplomatie.