President Zelensky sprak met paus Franciscus

De Oekraïense president Volodomyr Zelensky drong in het telefoongesprek aan op een profetisch bezoek van paus Franciscus aan het land. 
22/03/2022 - 15:56
De Oekraïense president Volodimir Zelensky en paus Franciscus in februari 2020
De Oekraïense president Volodimir Zelensky en paus Franciscus in februari 2020 © Vatican Media

De nieuwe ambassadeur van Oekraïne bij de Heilige Stoel Andrii Yuras heeft bevestigd dat paus Franciscus vanmorgen heeft getelefoneerd met de Oekraïense president Volodomyr Zelensky. Dit is een nieuw zichtbaar teken van de steun van de paus. Hij vertelde dat hij bidt en al het mogelijke doet om de oorlog te beëindigen. Volgens ambassadeur Yuras herhaalde president Zelensky zijn wens dat de paus het land zou komen bezoeken. 

Zelenski sprak met de paus kort voordat hij het Italiaanse parlement per video toesprak, zoals hij dat eerder al deed bij andere parlementen. Hij vertelde dat zijn land bezig is aan een overlevingsstrijd en waarschuwde dat het Russische leger door zou willen stoten naar andere landen in Europa. Voor Russische troepen is Oekraïne de poort van Europa die ze willen doorbreken, maar barbarisme moet worden tegengehouden.

Na Zelenski’s toespraak zei de Italiaanse premier Mario Draghi dat Oekraïne zich heldhaftig verzet tegen de Russische invasie. Hij sprak steun uit voor de wens van de regering in Kiev om lid te worden van de EU en riep op Oekraïne van wapens te voorzien om een einde te maken aan de slachtpartijen.

De paus belde op 26 februari al een eerste keer met de Oekraïnse president. Hij bracht eerder ook al een onaangekondigd bezoek aan de Russische ambassade in Rome en sprak er toen persoonlijk zijn bezorgdheid uit over de oorlog. Het Vaticaan heeft ook al meermaals, maar tot nu tevergeefs aangeboden om te bemiddelen voor een vredesbestand. 

Bron: Il Sismografo/kro-ncrv.nl