Priester die aartsbisschop Romero inspireerde weldra zalig

De Salvadoraanse priester Rutilio Grande, die in 1977 door doodeskaders werd vermoord, was Romero's belangrijkste inspiratiebron.
10/03/2018 - 12:52

Paus Franciscus, die eerder van de week het decreet ondertekende voor de heiligverklaring van aartsbisschop Oscar Romero, wil ook de Salvadoraanse priester Rutilio Grande op korte termijn zalig verklaren. Dat zegt Roberto Lopez, de ambassadeur van El Salvador bij de Heilige Stoel. Volgens het Amerikaanse jezuïetentijdschrift America wordt Grande beschouwd als geestelijke vader en een inspiratiebron van aartsbisschop Romero.

De gewelddadige dood van Rutillo Grande inspireerde mgr. Romero om vanaf dan volop zijn rol als bisschop en woordvoerder van de armen te vervullen. America

Grande stond bekend als de 'kampioen' van de armen en de onderdrukten, in een periode dat El Salvador zich aan de rand van een burgeroorlog bevond, zegt ambassadeur Lopezin het tijdschrift America. Die oorlog heeft uiteindelijk aan meer dan 70.000 burgers het leven gekost. In 1977 werd hij door de beruchte doodseskaders vermoord.

Bron: America