Priester-chef Leo Patalinghug opent restaurant om mensen tweede kans te geven

Hij schreef meerdere kookboeken, had zijn eigen tv-kookshow en begon met een foodtruck. Nu opent de bekroonde chef zijn eigen restaurant.
29/08/2024 - 11:20
Priester Leo Patalinghug in zijn nieuwe restaurant Gastro Social
Priester Leo Patalinghug in zijn nieuwe restaurant Gastro Social © EWTN News In Depth via Youtube

Priester Leo is een man met veel talenten. Behalve katholiek priester en bekroonde chef, is hij ook nog breakdancer en houder van de derdegraads zwarte band in taekwondo. Nu werpt hij al zijn energie in de strijd voor een nieuw restaurant, Gastro Social in Baltimore, ten noordoosten van Washington D.C. 

In de keuken van zijn nieuwe restaurant en van zijn foodtruck: mensen die een tweede kans goed kunnen gebruiken omdat ze net uit de gevangenis komen of omdat ze uit een kansarm milieu komen. 

Het succes van de foodtruck wil priester Leo met het nieuwe restaurant 'omvormen tot een plek waar we mensen het hele jaar door aan het werk kunnen houden,' vertelt hij aan EWTN News In Depth. 

Als we met slechts één van onze medewerkers de kern van hun wond kunnen bereiken en die kunnen genezen, dan kan dat hun leven veranderen.

Priester-kok Leo Patalinghug

De 22-jarige Emmanuel McFadden is zo iemand. De jongeman groeide op in een gevaarlijke buurt in Baltimore en raakte verstrikt in drugs en andere gevaren van het straatleven. Op een dag besefte hij dat als hij zijn leven niet zou veranderen, hij zou belanden in de gevangenis of zou sterven, zoals veel van zijn vrienden. Patalinghug hem een ​​kans. 

McFadden vertelt aan EWTN dat Patalinghug zijn medewerkers meer leert dan alleen maar koken: 'Hij leert ons ook andere vaardigheden, zoals communicatie.'

Een andere man die zijn leven drastisch veranderde dankzij Patalinghug, is nu chef-kok van een populair restaurant in Washington D.C., de Cuba Libre. Na zes jaar in de gevangenis kreeg Steven Albright van Patalinghug een tweede kans. Nu runt hij een bedrijf dat miljoenen waard is. 'Ik hoopte alleen maar dat iemand mij de kans zou geven om gewoon de afwas te doen in de keuken,' vertelt Albright. 

Ik krijg nog altijd kippenvel als ik vertel hoe God in mijn leven heeft gewerkt, gewoon door de ontmoeting met priester Leo en door mezelf te leren vergeven en te leren dat God mij vergeeft.

Steven Albright

Op de vraag wat hij zelf haalt uit zijn werk, zegt Patalinghug: 'Voor mij als katholieke priester is de eucharistie het belangrijkste in mijn leven. Het is voedsel en als ik dat ontvang, word ik geacht, zoals mijn moeder zou zeggen, te worden wat ik eet.' 

Ik weet dat voedsel aanbieden aan degenen die het nodig hebben, niet alleen voor het lichaam maar ook voor geest en ziel, mensen echt verandert.

Priester-kok Leo Patalinghug

Bron: CNA (Engels), bewerking en vertaling Otheo

Bekijk de video over priester-kok Leo Patalinghug

EWTN News In Depth, Engels zonder ondertitels