Priester Marechal en rector Van Goethem 'Ambassadeurs voor Vrede'

De huldiging van de nieuwe 'Ambassadeurs voor Vrede' zal op 7 december plaatsvinden in het vormingscentrum Guislain in Gent.
25/10/2021 - 20:56
Rector Herman Van Goethem en Fernand Marechal
Rector Herman Van Goethem en Fernand Marechal © Leo De Bock/Olaf Verhaeghe

Fernand Marechal en zijn vrijwilligersgroep en Herman Van Goethem worden op 7 december 2021, in de week van de Internationale Dag van de Mensenrechten en de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede, gehuldigd als nieuwe Ambassadeur voor de Vrede 2021 van Pax Christi Vlaanderen. De 'Ambassadeurs voor de Vrede' brengen in woord en daad een meer vredevolle samenleving dichterbij. Onze ambassadeurs van dit jaar tonen aan dat je positie daarin niet speelt. Pastoor in Zeebrugge of rector van de Universiteit Antwerpen: op elke plaats maakt persoonlijke inspiratie en daadkracht het verschil. Onze ambassadeurs dagen ons uit om ook zelf op onze plek onze stappen naar vrede te zetten, zegt Stefan Nieuwinckel, directeur Pax Christi Vlaanderen.

Fernand Marechal en zijn vrijwilligersgroep

Fernand Marechal is priester in Zeebrugge. Met een groep vrijwilligers vangt hij sinds 2015 transmigranten op, die willen doorreizen naar het Verenigd Koninkrijk. Omdat ze op doorreis gaan, vragen ze hier geen asiel aan en dus hebben ze geen ‘recht’ op officiële hulp. Marechal en zijn groep zorgen elke dag voor eten en drinken, en in de voorbije winters ook voor nachtopvang. Hun inzet beklemtoont volgens directeur Stefan Nieuwinckel het recht op leven en op een menswaardige behandeling, los van welk wettelijk statuut dan ook. Onbaatzuchtig en wars van kritiek uit politieke hoek blijft Marechal hulp bieden aan deze kwetsbare mensen. Dat ziet hij als zijn bijdrage aan een vredevolle samenleving. Zorg dragen voor kwetsbare mensen, zonder onderscheid van ras, cultuur en religie is essentieel voor een vredevolle samenleving. Iedereen heeft recht op een menselijke behandeling. Angst verlamt, maar liefde overwint alles, meent Fernand Marechal.

Bekijk de documentaire Het virus van onverschilligheid met Fernand Marechal

Herman Van Goethem

Herman Van Goethem is rector van de UAntwerpen. Hij is jurist en historicus. Van 2008 tot 2012 was hij curator en vervolgens tot in 2016 conservator van de Kazerne Dossin in Mechelen, het Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten. De Kazerne Dossin ontving al in 2017 de titel van Ambassadeur voor de Vrede, samen met toenmalig directeur Christophe Busch. In mei 2020 nam hij met rector Caroline Pauwels (VUB) het initiatief voor de oprichting van het Hannah Arendt Instituut. Op korte tijd wist dit instituut een unieke plaats te verwerven als platform voor kennisuitwisseling tussen wetenschap en maatschappij rond de thema’s stedelijkheid, diversiteit en burgerschap, met een focus op werkbare oplossingen. In het maatschappelijke debat laat Herman Van Goethem zich opmerken door een unieke dosering van wetenschappelijke diepgang en nuance gekoppeld aan grote betrokkenheid op mens en maatschappij.