Priester zegent kruis op 60 meter hoogte

Anderhalf jaar geleden heeft een storm de haan en het kruis van de toren van de Sint-Pieterskerk geblazen. 
25/08/2023 - 15:51
Maandag werden de haan en het kruis terug op de Sint-Pieterskerk geplaatst
Maandag werden de haan en het kruis terug op de Sint-Pieterskerk geplaatst © Sint-Pieterskerk Puurs

In Puurs Sint-Amands heeft priester Steven Barbirien donderdagavond het gerestaureerd kruis gezegend. Priester Steven moest daarvoor op een stelling van liefst zestig meter hoog klimmen. Boven trok hij zijn priestergewaad aan en daarna volgde de zegen met wijwater, weliswaar met een helm op zijn hoofd. Ook de aannemer, burgemeester Koen Van den Heuvel en schepen Els De Smedt kropen met hem mee tot boven op de toren,

De geloofsgemeenschap moest een half jaar wachten. In februari 2022 veroorzaakte een storm heel wat schade aan de toren van de Sint-Pieterskerk. Toen werd eerst de koperen haan en later ook het kruis tijdens een storm van de toren geblazen. De haan kwam destijds terecht in de tuin van de kerk. Een gespecialiseerde firma werd erbij geroepen om het kruis veilig naar beneden te brengen. Daarna volgde de herstelling. Maandag werden zij beiden met een grote grote kraan naar boven gehesen.

Donderdagavond konden inwoners de gebeurtenis vanop de eerste rij volgen omdat er beneden een groot scherm stond opgesteld. Na de wijding volgde nog een hartelijk applaus, vooral ook nadat priester Steven veilig beneden was geraakt.  

Bron: VTM Nieuws/HLN