Prijs Spirituele Zorg 2021 uitgereikt aan psychiater An Haekens

An Haekens is medisch directeur van de zorggroep Alexianen. Ze werd geëerd met haar eigen woorden aan zorgpastores: Ik ben zo blij dat gij hier bent.
30/04/2021 - 13:13

Voor de zevende maal op rij reikte de Beroepsvereniging voor Zorgpastores haar Prijs Spirituele Zorg uit. Met deze prijs onderstreept de vereniging het belang van spirituele zorg binnen het kader van integrale, interprofessionele en kwaliteitsvolle zorg voor patiënten, bewoners of cliënten. Het ene jaar kent de beroepsvereniging de prijs toe aan een spiritueel zorgverlener (vorig jaar vielen zelfs drie pastores in de prijzen). Het andere jaar gaat de prijs naar iemand die vanuit de eigen expertise aandacht heeft voor spirituele zorg. 

Dit jaar bekroonde de vereniging An Haekens, medisch directeur van de zorggroep Alexianen en beleidsarts ouderenpsychiatrie PK Alexianen Tienen. In haar columns, onder meer in Tertio, wijst ze geregeld op de existentiële en spirituele dimensie van ouderen. Aan het euthanasiedebat bij psychisch lijden voegt ze een genuanceerde en verhelderende stem toe. 

De beroepsvereniging lauwert Haekens voorts omdat ze ook in Covid-tijden voor spirituele zorg bleef opkomen. Ik ben zo blij dat gij hier bent, zei ze tegen zorgpastores die meehielpen op de Covid-afdelingen. Met die woorden werd ze bij de uitreiking zelf in de bloemen gezet.

Als beleidsarts ouderenpsychiatrie in Tienen pleit ze voor een sterke integratie van pastores binnen het team en het ethisch comité, klinkt het in het juryrapport. Daarnaast hecht ze waarde aan een nauwe samenwerking tussen pastores en psychologen om zo de beide beroepsdisciplines te kunnen versterken. Wanneer alle ‘medische hoop’ verdwenen is, zet ze sterk in op het zoeken naar krachtbronnen bij zorgvragers, waarvoor ze in overleg gaat met pastores en psychologen. Ze vertrekt hiervoor vanuit een holistisch mensbeeld en organiseert workshops voor zorgverleners over existentiële en spirituele thema’s bij ouderen. Hiermee wil ze benadrukken dat spirituele zorg in wezen gedeelde zorg is. Ten slotte probeert An Haekens ook bij te dragen aan onderzoek door medewerkers zelf te laten nadenken over belangrijke items op de werkvloer zoals seksualiteit, intimiteit en suïcide bij ouderen.

Dokter Haekens was blij verrast met de prijs, die op de werkvloer werd overhandigd. Bekijk het filmpje (door Dimitri Debock van Zorggroep Alexianen).