Prior van Taizé stuurt broeder weg wegens seksueel misbruik

Voorlopig hebben zich vijf slachtoffers van seksueel misbruik gemeld bij de broeders van Taizé.
24/03/2020 - 14:25

Broeder Alois, de prior van de oecumenische gemeenschap van Taizé, heeft een medebroeder weggestuurd die zich schuldig gemaakt heeft aan seksueel misbruik. De gemeenschap maakte eerder zelf bekend dat er misbruik had plaatsgevonden en bood daarvoor haar verontschuldigingen aan. Dat ging toen ook gepaard met een oproep tot slachtoffers om zich te melden. Wegens de gevorderde leeftijd van de broeder zal een medebroeder hem wel nog tijdens zijn laatste levensjaren begeleiden.

In juni 2019 was er een eerste klacht over seksueel misbruik door de betrokken broeder. Na de oproep in de media volgden nog enkele klachten van andere slachtoffers. In totaal maakten drie broeders zich tussen 1950 en de jaren 1980 schuldig aan seksueel misbruik. In totaal hebben zich vijf slachtoffers gemeld. Twee daders zijn intussen overleden. Er zou geen sprake zijn van verkrachting.

De oecumenische gemeenschap die in 1944 door broeder Roger Schutz-Marsauchewerd gesticht, telt vandaag een 100-tal leden uit 25 landen.

Bron: katholisch.de