Pro Petri Sede Antwerpen viert driehonderdste lid

Bestuur en leden van Pro Petri Sede Antwerpen werden ter gelegenheid van het 300ste lid op 11 oktober ontvangen in het bisdomhuis van Antwerpen.
13/10/2016 - 15:46
© Lieven Gorissen/PPS

Het bestuur en leden van het Katholiek Verbond Pro Petri Sede Bisdom Antwerpen werden dinsdag door vicaris-generaal Bruno Aerts in het Antwerpse bisschopshuis ontvangen ter gelegenheid van het aansluiten van het 300ste lid. Opgericht op 6 november 1870 in Antwerpen door de  toen heel bekende pastoor-deken Pierre Sacré voor zijn gewezen Pauselijke Zoeaven, waarvan hij aalmoezenier was in Rome. De Zoeaven verdedigden van 1860 tot september 1870 het Rome van de zalige Paus Pius IX. Na de inname van de stad door het Italiaanse leger, dat de stad tot hoofdstad uitriep van het eengemaakte Italië, kwamen de Belgische Zoeaven op 2 oktober 1870 terug thuis.

Lieven Gorissen © PPS

Later konden ook afstammelingen van de Zoeaven en op aanvraag van de apostolische nuntius, in 1950, ook pauselijk gedecoreerden lid worden. Sinds het pausbezoek van 1985 kan iedereen die belangstelling heeft voor paus en Vaticaan lid worden. Tweejaarlijks worden de leden in een privéaudiëntie door de paus ontvangen en kunnen zij hem persoonlijk hun giften overhandigen waarmee hij de grootste noden in de wereld kan helpen lenigen. Nu is in de afdeling van het bisdom Antwerpen de kaap van de 300 leden overschreden.

Vicaris-generaal Bruno Aerts onderstreepte het belang van een vereniging als Pro Petri Sede, waarop ondervoorzitter Jacques Maes uitlegde hoe wij vandaag onze paus daadwerkelijk moeten steunen en verdedigen. Voorzitter Lieven Gorissen situeerde de vereniging. Technisch ingenieur Stefan Claes (Merksem 1968) werd samen met zijn echtgenote als 300ste lid in de bloemetjes gezet, terwijl ook vicaris-generaal Bruno Aerts niet vergeten werd en ondervoorzitter Maes ook voorzitter-hoofdredacteur Gorissen in de hulde betrok, omdat hij zorgde dat PPS al 50 jaar lang een vaste waarde is in Antwerpen.

Lees meer over Pro Petri Sede

Bron: Lieven Gorissen

 

 

© Lieven Gorissen/PPS