Proces tegen beruchte ex-priester Preynat

De slachtoffers van seksueel misbruik door de Franse ex-priester Preynat hopen dat zijn veroordeling een krachtig maatschappelijk signaal mag zijn.
13/01/2020 - 14:17

In Lyon is vandaag maandag het proces gestart tegen Bernard Preynat (74), een van de meeste beruchte en  intussen uit het ambt gezette priesters in Frankrijk. Omwille van de staking van de advocaten werd het proces verdaagd tot morgen. Preynat heeft als aalmoezenier van de Europascouts vermoedelijk meer dan zestig kinderen seksueel misbruikt. Volgens de krant Le Figaro misbruikte hij al kinderen vanaf zijn zestiende. Dat belette hem niet om priesterstudies aan te vatten, tot priester gewijd te worden en om al van vlak na zijn eerste aanstelling in een parochie kinderen te misbruiken. Pas in juni 2015 durfde Alexandre Hezez een klacht in te dienen tegen de man. Daarna volgden, mee dankzij de steun van de vereniging La Parole libéré die mede door Hezez werd opgericht, tientallen andere onthutsende getuigenissen. Een van de slachtoffers vertelde hoe hij vlak voor een eucharistieviering werd misbruikt.

Bernard Preynat staat symbool voor het seksueel misbruik van minderjarigen in de Franse katholieke kerk. La Vie

De rechtbank in Lyon moet zich, na ruim vier jaar onderzoek, uitspreken over het seksueel misbruik in de periode van 1985 tot 1991 op tien, intussen volwassen geworden minderjarigen. Tientallen andere slachtoffers werden ondervraagd, maar dit misbruik is verjaard. De rechtbank noemt het extra bezwarend dat de priester als aalmoezenier een gezagspositie bekleedde tegenover de scouts die aan hem waren toevertrouwd. Hij riskeert tien jaar gevangenisstraf en een boete van 150.000 euro. Berrnard Preynat, die het misbruik nooit heeft ontkend, werd in juli 2019 naar de lekenstand teruggebracht. Volgens hem hadden alle slachtoffers met zijn handelingen ingestemd.

Op 10 januari zou aanvankelijk ook een boek verschijnen met de getuigenissen van 14 slachtoffers van Preynat. Maar de publicatie werd op vraag van en uit respect voor twee slachtoffers afgelast. De kerkleiding zit bijzonder verveeld met het proces. Daarom werd er op 9 januari een informatievergadering voor slachtoffers en over de strijd tegen seksueel misbruik gehouden in de parochiezaal van de Saint-Luckerk in Sainte-Foy-lès-Lyon (Rhône), waar de geestelijke van 1971 tot 1991 parochiepriester en aalmoezenier van de scouts was. Kardinaal Philippe Barbarin, die pas in 2002 en dus jaren nadat het misbruik had plaatsgevonden aartsbisschop van Lyon werd en pas in 2015 over het seksueel misbruik werd geïnformeerd, werd ondertussen tot zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld wegens nalatigheid.

Bron: Le Figaro/Le Monde/La Vie