Proces tegen Franse kardinaal Barbarin van start
In het Franse Lyon start vandaag maandag het proces tegen kardinaal Philippe Barbarin, de aartsbisschop van Lyon, en zes andere beschuldigden. Zij staan terecht omdat zij de seksuele aanranding van minderjarigen door de uit het priesterambt gezette priester Bernard Preynat niet zouden hebben gemeld en mensen in nood niet zouden hebben geholpen. Het proces voor de correctionele rechtbank van Lyon duurt nog tot woensdag. Bernard Preynat was kapelaan van een groep Europascouts tussen 1970 en 1980 in de buitenwijken van Lyon. Hij zou er, vooral tijdens zomerkampen, een zeventigtal verkenners misbruikt hebben. Het Franse gerecht moet zich later uitspreken of die klachten – die nog voorwerp zijn van een afzonderlijk gerechtelijk onderzoek – gegrond zijn. Het aartsbisdom Lyon was volgens tien slachtoffers al in de jaren 1990 op de hoogte van het misbruik. Maar het liet de geestelijke actief zijn bij jongeren.
De Franse katholieke Kerk publiceerde in 2001 strenge richtlijnen tegen seksueel misbruik. Die werden door kardinaal Philippe Barbarin ook streng opgevolgd. In 2002 werd Philippe Barbarin aangesteld als aartsbisschop van Lyon. Volgens de Franse katholieke krant La Croix beschouwde hij de zaak Preynat als een oude, afgesloten zaak, omdat die door zijn voorgangers in Lyon, Decourtray, Balland en Billé, was behandeld. Bernard Preynat had hem naar verluid ook verzekerd dat hij sinds de jaren 1990 geen kinderen meer had benaderd. Kardinaal Barbarin liet de priester uiteindelijk pas in 2015 schorsen, nadat er een burgerlijk proces was gestart en pas een jaar nadat een van de slachtoffers hem over misbruik in de jaren 1983-1986 had geïnformeerd.
La parole libérée klaagt de kardinaal aan omdat hij wist dat de priester een ernstig gevaar vormde voor kinderen en niet is opgetreden. Le Figaro
De slachtoffervereniging La parole libéréezegt dat het niet de bedoeling is om de kardinaal aan het kruis te nagelen. Maar zij wil dat de kerkleiding haar collectieve verantwoordelijkheid erkent. De kerkleiding werd herhaaldelijk geïnformeerd, maar Bernard Preynat bleef in contact met kinderen. Pas in 31 augustus 2015, ruim een jaar na de ontmoeting van een slachtoffer van Preynat met de kardinaal, werd de geestelijke uit zijn functie ontzet. Nog volgens La parole libérée bewijst dit dat de slachtoffers en hun klachten niet ernstig werden genomen, ook al sprak de kardinaal later zijn spijt uit en erkende hij dat de kerkleiding niet correct had gehandeld. Zij eisen vijf jaar gevangenisstraf en 75.000 euro boete.
Bron: La Croix/Le Figaro/BFM