Proces voor zaligverklaring medestander van Sophie Scholl

Ook voor twee andere katholieken die het slachtoffer werden van de nazi's start wellicht een proces voor zaligverklaring.
18/10/2020 - 12:14
Romano Guardini (1885-1968)
Romano Guardini (1885-1968) © Foto Johannes Schneider

Een woordvoerder van het Duitse aartsbisdom München en Freising bevestigt dat het aartsbisdom van plan is om na het voorbereidende onderzoek een proces te starten voor de zaligverklaring van nazi-opposant Wili Graf (1918-1943). Hij was een lid van de weerstandersgroep van jonge Duitse universiteitsstudenten De Witte Roos, waarvan ook Hans en Sophie Scholl (als enige vrouw) lid waren. Het wedervaren van de leden van de weerstandgroep werden verfilmd in de film Sophie Scholl van Marc Rothemund.

Hans en Sophie SCholl werden op 18 februari 1943 gearresteerd, toen zij betrapt werden terwijl zij folders tegen het nazisme probeerden te verspreiden aan de universiteit. Graf hield toezicht op de rekrutering van nieuwe leden voor De Witte Roos, die geweldloos weerstand probeerden te bieden tegen Adolf Hitler en de zijnen.

Wili Graf werd in zijn verzet tegen het nazisme geïnspireerd en gesterkt door de geschriften van John Henri Newman. De student geneeskunde werd uiteindelijk op 19 april 1943 gearresteerd en ter dood veroordeeld, omdat hij weigerde om medestanders te verraden. 

Op 16 december 2017 werd ook al een proces gelanceerd voor de zaligverklaring voor Fritz Gerlich, een journalist die Hitler in zijn geschriften genadeloos bekritiseerde, en Romano Guardini, een van de belangrijkste theologen van de 20ste eeuw die vanwege zijn kritiek op de nazi's ontslag moest nemen.

Bron: CNA