Processie Onze-Lieve-Vrouw-der-Zieken trekt morgen door Doornik
Morgen zondag trekt na de pontificale eucharistie met bisschop Guy Harpigny vanaf 10 uur opnieuw een processie door de straten van Doornik. De processie werd in 2021 door de Waalse Gemeenschap erkend als immaterieel erfgoed van de Franstalige gemeenschap in ons land. Tijdens de processie worden ook de unieke schatten die in de kathedraal worden bewaard meegedragen. Ook vier bisschoppen uit China, die momenteel in ons land te gast zijn, nemen morgen aan de processie deel.
Het startschot voor het feestweekend wordt vanavond al om 18 uur gegeven met een eucharistie in de kathedraal, die wordt voorgegaan door bisschop Harpigny. Op het einde van de dienst, omstreeks 19.30 uur, worden de sleutels van de stad door de burgemeester van de stad Doornik aan bisschop Harpigny overhandigd. De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik met zijn vijf torens werd 21 jaar eerder al erkend als Unesco-erfgoed.
Dankbaarheid
De processie van Onze-Lieve-Vrouw-der-Zieken in Doornik werd in 1092 voor het eerst gehouden, om Onze-Lieve-Vrouw te bedanken omdat zij de stad van de pest had verlost. Sinds de elfde eeuw trekt zij jaarlijks in het begin van september -door de straten. Dat geeft een kleurrijk spektakel van verscheidene groepen in met bloemen en vlaggen versierde straten. Maar dat mag niet doen vergeten dat de processie van Onze-Lieve-Vrouw-der-Zieken ook vandaag nog steeds de uitdrukking is van geloof, harmonie en genade. ‘Ook vandaag nog blijft zij een getuigenis van een onschatbaar historisch artistiek christelijk en menselijk erfgoed.’
Vlaamse dimensie
Minder bekend is dat de processie historisch ook een band heeft met Vlaanderen en nog steeds fungeert als bruggenbouwer voor de nauwe religieuze banden tussen Doornik en Vlaanderen. Vanaf de vijfde eeuw tot 1559 strekte het bisdom Doornik zich uit tot over de linkeroever van de Schelde. Het waardevolle schrijn van Nicolas de Verdun wordt in Doornik nog steeds ‘Notre-Dame Flamande’ genoemd, omdat Gentenaren het voorrecht hadden om het schrijn gedurende de middeleeuwen te dragen. Ook komende zondag wordt het schrijn opnieuw omringd door Gentenaren van de historische vereniging van Keizer Karel V.