Programma paus voor de Goede Week aangepast

Paus Franciscus zal op Pasen om 11 uur voorgaan in de paasviering en 's middags de Urbi et orbi-zegen geven, telkens zonder publiek.
06/04/2020 - 10:48
Paus Franciscus tijdens de algemene audiëntie van woensdag 1 april 2020
Paus Franciscus tijdens de algemene audiëntie van woensdag 1 april 2020 © VaticanMedia

Zondag is het Palmzondag en start dus de Goede Week. Het wordt een week die er voor alle gelovigen en zeker ook voor paus Franciscus helemaal anders zal uitzien dan gewoonlijk. Dat wordt al van bij de aanvang van de Goede Week duidelijk omdat er in de kerken geen palm gezegend zal worden. In Sint-Niklaas wordt de uitvoering van De Passie, waarvoor maandenlang werd gerepeteerd, een jaar uitgesteld. In Nederland en voor het eerst dit jaar ook in Duitsland vindt de muzikale evocatie van het lijdensverhaal wel plaats, maar dan zonder publiek.

Ook het programma van paus Franciscus voor de Goede Week werd volledig hertekend, met als twee opvallendste blikvangers de schrapping van de Kruisweg op Goede Vrijdag in het Colosseum en de paasmis met publiek op het Sint-Pietersplein.

  • Op Palmzondag wordt de herdenking van de intrede van Jezus in Jeruzalem zonder de traditionele processie op het Sint-Pietersplein gevierd.
  • Het Vaticaan schrapt de chrismamis op Witte Donderdag.
  • De wittedonderdagviering, waarin de instelling van de eucharistie wordt herdacht, wordt dit jaar niet in een gevangenis, maar in de Sint-Jan van Lateranenbasiliek en uitertaard ook opnieuw zonder publiek gevierd.
  • De Kruisweg met de paus op Goede Vrijdag wordt niet in het Colosseum in Rome, maar op de trappen van de Sint-Pietersbasiliek gehouden.
  • De paaswake op paaszaterdagond vindt uiteraard wel plaats, maar zonder doop van catechumenen.

Bron: I.Media/Katholisch.de