Prominente Britse rabbijn Jonathan Sacks overleden

Lord Jonathan Sacks was een van de meest prominente rabbijnen en woordvoerders van de joodse gemeenschap wereldwijd.
09/11/2020 - 14:40
Lord Jonathan Henry Sacks
Lord Jonathan Henry Sacks © Lord Jonathan Henry Sacks

De Britse rabbijn, filosoof, theoloog, publicist en politicus Lord Jonathan Sacks is afgelopen zaterdag 7 november op 72-jarige leeftijd aan kanker overleden. Hij maakte buiten zijn eigen orthodox-joodse geloofsgemeenschap en internationaal naam faam door zijn inzet voor de interreligieuze dialog, de strijd tegen antisemitisme en zijn vermogen om het joodse denken, onder meer op de Britse radio BBC 4, aan de bredere gemeenschap uit te leggen.

Jonathan Sacks werd op 8 maart 1948 geboren in Noord-Londen, als zoon van een marktkramer die vanuit Polen naar Groot-Brittannië was gekomen. Hij studeerde onder meer filosofie aan de Universiteit van Oxford. Van 1991 tot 2013 was hij opperrabbijn van de Verenigde Hebreeuwse Congregaties van het Gemenebest. In 2009 werd hij lid van het Britse Hogerhuis (House of Lords) en ontving daarbij de adelijke titel Baron Sacks, of Aldgate in the City of London.

Jonathan Sacks schreef meer dan twintig boeken over het jodendom. Ook als opperrabbijn bleef hij moraalfilosofie doceren. Hij was een eloquent spreker, zowel in het Hebreeuws als in het Engels, en ontwikkelde een sterke vriendschap met de anglicaanse kerkleider Lord George Carey, waarmee hij ook samen ging supporteren voor de Londense voetbalclub Arsenal. In 2013 werd hij hoogleraar Joods Denken aan de Yeshiva University in New York. In 2016 ontving Sacks de Templetonprijs, voluit Templetonprijs voor uitzonderlijke bijdragen aan het bevestigen van de spirituele dimensie van het leven, het zij door inzicht, ontdekking of praktische werken.

Bron: The Guardian