Pronkstuk uit Bijbels Museum naar het Joods Museum Berlijn

Het fraaie model van de Tempelberg in Jeruzalem is vanaf 11 december te zien in het Joods Museum Berlijn.
17/11/2017 - 15:53

Een uniek model van deTempelbergin Jeruzalem uit 1879 wordt vanaf 11 december 2017 in de expositie Welkom in Jeruzalem van het Joods Museum in Berlijn getoond. Het pronkstuk uit de collectie van het Bijbelse Museum aan de Herengracht in Amsterdam is er nog tot april 2019 in de expo te zien. Het is de eerste keer dat een model buiten het Bijbelse Museum wordt tentoongesteld.

Het model van de Tempelberg/Haram al-Sharîf toont hoe de huidige islamitische heiligdommen in de 7de eeuw op de plaats van de joodse Tempel werden gebouwd. Het model werd gemaakt door Conrad Schick (1822-1901), een stadsarchitect en archeoloog uit Jeruzalem. Schick verwerkte de nieuwste archeologische vondsten zoals stadmuren, poorten en cisternen. Het model geeft de situatie weer in de tweede helft van de 19de eeuw.

Schick maakte meerdere modellen van de Tempelberg. Drie staan in Jeruzalem. Het model van 2,60 m lang en 1,75 m breed in het Bijbels Museum is het enige in Europa. Het wordt eind november uiteengehaald en naar Berlijn vervoerd. Daar wordt het onder begeleiding van de conservator van het Bijbelse Museum opnieuw in elkaar gezet.

Bron: Bijbels Museum

De tempelberg volgens Conrad Schick (anno 1879)
De tempelberg volgens Conrad Schick (anno 1879) © Bijbels Museum, Amsterdam