Protest tegen zaligverklaring Dom Hélder Câmara 

De politieke polarisatie tussen aanhangers van voormalig president Jair Bolsonaro en president Lula da Silva gaat ook buiten de politiek voort.
04/12/2022 - 12:42

Bij de aanhangers van de afscheidnemende president Jair Bolsonaro en andere rechtse groepen is protest gerezen tegen het proces voor de zaligverklaring van Dom Hélder Câmara (1909-1999). De al bij leven legendarische kerkleider wordt beschouwd als de eerste grondlegger van de bevrijdingstheologie en was eveneens de bezieler van de eerste CELAM-conferentie van Latijns-Amerikaanse bisschoppen waarin de voorkeursoptie voor de armen de eerste keer tijdens een bijeenkomst van bisschoppen werd bevestigd. Omwillle van zijn geweldloze verzet tegen de rechtse dictatuur kreeg hij de bijnaam van rode bisschop. In 2013 werd het proces voor zijn zalig- en later mogelijk ook heiligverklaring opgestart. Toen het proces vast leek te lopen, werd het in 2015 door paus Franciscus persoonlijk nieuw leven ingeblazen. Maar wij weten niet hoe lang het proces nog zal duren, bekent vicepostulator en kapucijn Jociel Gomes.

 

Kardinalen Cardijn en Suenens

Als jonge predikant had Hélder Pessoa Câmara aanvakelijk veel sympathie voor de falangisten, een rechtse Braziliaanse politieke beweging die dweepte met de Spaanse dictator Franco en zijn opvattingen ook in Brazilië in de praktijk hoopte te brengen. Maar onder invloed van de schrijnende armoede en de gewelddadige repressie in zijn land werd hij als aartsbisschop van Olinda en Recife (1964-1985) een van de belangrijkste pleitbezorgers van sociale rechtvaardigheid en een belangrijk promotor van de kerkelijke basisgemeenschappen. Dom Hélder Câmara raakte onder de indruk van de ideeën van onze landgenoot kardinaal Jozef Cardijn en bracht de KAJ naar Brazilië. Hij raakte ook goed bevriend met kardinaal Suenens. Tijdens zijn allerlaatste bezoek aan ons land vertelde de aartsbisschop, die verschillende keren voor de Nobelprijs voor de Vrede werd voorgedragen, dat hij vele van zijn ideeën aan Jacques Maritain en Jozef Cardijn had ontleend en niet aan het Rode Boekje van Marx. Hij getuigde toen ook hoe hij doorheen de jaren meermaals met de dood werd bedreigd. Maar wellicht was de dictatuur te bang om van mij een martelaar te maken. Zijn persoonlijke assistent, pater Antônio Henrique Pereira, werd in 1969 als waarschuwing wél vermoord. 

De lastercampagne die bij leven tegen Hélder Câmara werd gevoerd, wordt nu herhaald. Prof João Virgílio Tagliavini (Universiteit van São Paulo)

Communist

Tegenstanders van de zaligverklaring - zoals de Braziliaanse Vereniging voor de Verdediging van Traditie, Familie en Eigendom (TFP) verwijten Hélder Câmara dat hij ooit heeft gepleit om China in plaats van Taiwan te erkennen bij de Volkerenbond om de dialoog met Peking op gang te trekken en ook pleitbezorger was van het lidmaatschap van Cuba in de Organisatie van Amerikaanse Staten. Ook bij het Plinio Corrêa de Oliveira Instituut (IPCO), dat nauwe banden heeft met de traditionalistische TFP, heerst onbegrip over de plannen om de aartsbisschop, die om zijn progressieve standpunten destijds ook kritiek kreeg vanuit Rome, zalig te verklaren. Vele aanhangers van Bolsonaro uiten op sociale media hun ongenoegen en beschuldigen Hélder Câmara ervan dat hij geen echte katholiek, maar een communist was. Vicepostulator Jociel Gomes zegt dat bij het proces ook met hun standpunten rekening zal gehouden worden. Maar dat neemt niet weg dat vele mensen die hem ooit ontmoet hebben ervan overtuigd zijn dan hij een heilige was. Bovendien had hij een buitengewoon grote liefde voor de eucharistie. 

Bron: Crux