Protestantse Kerk in België: 'Racisme is zonde'

De Verenigde Protestantse Kerk in België klaagt de rassendiscriminatie op de woningmarkt, de arbeidsmarkt, in de zorg en in het uitgaansleven aan.
12/06/2020 - 15:42

Naar aanleiding van de gewelddadige dood van George Floyd in Minneapolis herhaalt de Verenigde Protestantse Kerk in België (VPKB) haar veroordeling van de onverdraagzaamheid tegenover medemensen met een andere huidskleur. Omdat de VPKB ervan overtuigd is dat alle mensen zijn geschapen naar Gods beeld (Genesis 1,27), kan zij racisme, zowel op persoonlijk als institutioneel vlak niet anders betitelen dan zonde en een belediging van God onze Schepper. Racisme staat haaks op onze geloofsovertuiging. 

Standbeelden ter discussie

De VPKB schaart zich achter de wereldwijde protesten die de tragische dood van Floyd losmaakten. Het is voor ons bemoedigend dat die protesten vaak geleid werden door jonge mensen en werden bijgewoond door een veelkleurig en multicultureel publiek. Dat is, op zich, een teken van hoop. Ook in ons land klonk collectieve verontwaardiging. Terecht werd er niet alleen met de vinger naar de situatie in de VS gewezen. Onze eigen samenleving is allerminst immuun voor racisme en xenofobie en het is hoognodig dat wij de hand in eigen boezem steken. In deze dagen worden we opnieuw gewezen op het koloniale verleden en de diepe wonden die dat heeft veroorzaakt.

Racisme geen kans geven

VPKB-voorzitter Steven H. Fuite:Als kerk hebben we een bijzondere verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat racisme in onze eigen geledingen geen kans krijgt. Daartoe moedigen wij plaatselijke gemeentes aan, dit onderwerp op de agenda te plaatsen en open gesprekken aan te gaan over de mate waarin onze eigen gemeenten veilige en inclusieve plekken zijn. In de bredere samenleving is er nood aan educatie van kinderen en jongeren die aandacht besteedt aan de geschiedenis.

Bron: VPKB

Steven Fuite
Steven Fuite © Cathobel