Provincie Antwerpen investeert in kerken in Rumst en Zwijndrecht

De provincie geeft in totaal bijna 400.000 euro subsidie voor de voormalige Sint-Jozefkerk van Terhagen (Rumst) en de Sint-Martinuskerk (Zwijndrecht).
21/06/2023 - 15:33
Kathleen Helsen, gedeputeerde provincie Antwerpen met de schepenen van Rumst bij de Sint-Jozefkerk
Kathleen Helsen, gedeputeerde provincie Antwerpen met de schepenen van Rumst bij de Sint-Jozefkerk © Provincie Antwerpen

Het provinciebestuur van Antwerpen investeert 124.277 euro in de herbestemming van de voormalige Sint-Jozefkerk in Terhagen (Rumst). De voormalige kerk werd vorig jaar omgedoopt tot gemeenschapscentrum ‘de Gam’. Dat moet de komende jaren dé plek worden in Rumst voor ontmoeting en cultuur. De inplanting van dit gemeenschapscentrum zorgt ervoor dat het vrijetijdsaanbod in Rumst compleet wordt. Er was tot op heden geen gemeentelijke vrijetijdsinfrastructuur die grote socio-culturele activiteiten toeliet, zegt schepen van cultuur Marleen De Bruyn (CD&V). De gemeente zal de steun vooral gebruiken voor een nieuwe hoofdingang en nooddeuren.

Voor de herbestemming van de Sint-Martinuskerk in Burcht (Zwijndrecht) komt er 250.000 euro steun. De Sint-Martinuskerk wordt een cultureel ontmoetingscentrum in het hartje van Burcht. De werken aan de kerk zullen klaar zijn in de loop van 2027. Naast het kerkplein komt een aanbouw die zal dienen als onthaalruimte en infopunt waar inwoners en bezoekers terechtkunnen voor een brede waaier aan informatie. In de grote polyvalente ruimte in het kerkgebouw vinden in de toekomst o.a. optredens, tentoonstellingen en feesten plaats. 

Beide kerken krijgen volgens de Provincie Antwerpen dankzij deze steun nu een herbestemming waarbij ontmoeting en cultuur centraal staan. Volgens de gedeputeerde voor kerkenbeleid Kathleen Helsen heeft het Antwerpse provinciebestuur tijdens deze bestuursperiode al 3.850.000 euro via het Kerkplusplan geïnvesteerd in de toekomst van historische ontmoetingsplaatsen in de provincie Antwerpen.

Bron: Provincie Antwerpen