Raad van Kardinalen bijeen met vrouwelijke anglicaanse bisschop

Paus Franciscus vergadert op 5 en 6 februari met zijn Raad van Kardinalen over de rol van vrouwen in de Kerk. Deze vrouwen zitten mee aan tafel.
06/02/2024 - 16:27
Aan tafel bij de Raad van Kardinalen op 5 februari 2024
Aan tafel bij de Raad van Kardinalen op 5 februari 2024 © Vatican News via X (Twitter)

De opmerkelijke vrouwelijke sprekers op de bijeenkomst van de Raad van Kardinalen zijn:

  • de vrouwelijke anglicaanse bisschop van Dorking Jo Bailey Wells,
  • de salesiaanse zuster en theologe Linda Porcher,
  • de Italiaanse gewijde maagd en liturgiste Giuliva Di Berardino.

De anglicaanse bisschop Wells woonde in oktober 2022 ook al een interreligieuze vergadering met paus Franciscus bij waar ze naar verluidt zou gezegd hebben dat gendergelijkheid deel is van Gods plan.

Ook de vorige vergadering van de Raad van Kardinalen op 4 en 5 december 2023 had als één van de thema's de rol van de vrouw in de Kerk. Toen waren behalve zuster Linda Pocher ook nog de theologen Lucia Vantini en pater Luca Castiglion te gast. 

In oktober 2023 riep paus Franciscus de Kerk op om dringend werk te maken van meer vrouwen op bestuursposities en om het diaconaat voor vrouwen te onderzoeken. Demasculiniseer de Kerk, voegde hij daar in november aan toe. 

De Raad van Kardinalen, ook wel de K9 (C9) genoemd, is een orgaan dat paus Franciscus in 2013 in het leven riep om hem te adviseren over het bestuur van de Kerk, vooral dan de hervorming van de Romeinse Curie. Naast de kardinaal staatssecretaris en het hoofd van de regering van Vaticaanstad bestaat de groep uit zeven kardinalen uit vier continenten. Voor Europa is de Luxemburgse kardinaal Jean-Claude Hollerich aanwezig.

Opmerkelijke aanwezige is de Canadese kardinaal Gerald Cyprien Lacroix (66). Die had recent nog laten weten zijn functie voorlopig neer te leggen na beschuldigingen van seksueel misbruik die hij ten stelligste ontkent. 

Bron: NCR (Engels) - America (Engels) - Vatican News (Engels)