Raad van State: kleuter moet godsdienstles of zedenleer krijgen

Kleuters in het GO! en het provinciale en gemeentelijke onderwijs moeten volgend schooljaar vanaf het derde jaar godsdienst of zedenleer krijgen.
14/05/2020 - 16:56

Kinderen in de derde kleuterklas moeten vanaf het schooljaar 2020-2021 godsdienstles of niet-confessionele zedenleer krijgen als ze school lopen in het Gemeenschapsonderwijs (GO!) en in de scholen van de provincies, steden en gemeenten. Zo staat het in een recent advies van de Raad van State. Het is een uitloper van de beslissing van de federale regering om de leerplicht te verlagen van 6 naar 5 jaar, de gemiddelde leeftijd van een kleuter in het derde jaar. De grondwet schrijft voor dat kinderen dan ook lessen godsdienst  of zedenleer moeten krijgen in scholen van openbare besturen.

Wereldoriëntatie

De Vlaamse regering liet eerder blijken geen twee uur godsdienst in de week te willen voor kleuters, maar de Raad van State zegt nu duidelijk dat Vlaanderen verplicht is om dat wel op een of andere manier te doen. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts had eerder in het parlement gezegd dat levensbeschouwing aan bod zou kunnen komen in het vak wereldoriëntatie in de kleuterklas. Vraag is of dat zal volstaan. We werken aan een regeling om tegemoet te komen aan de opmerkingen van de Raad van State, antwoordde zijn kabinet desgevraagd.

Thomas

Thomas (Theologie, Onderwijs en Multimedia: Actieve Samenwerking), de portaalwebsite van en voor de leerkrachten rooms-katholieke godsdienst van alle onderwijsnetten in Vlaanderen onder de auspiciën van de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KU Leuven, publiceert de site de integrale tekst van het advies van de Raad van State, dat blijkbaar al op 30 april werd gepubliceerd. De commentaar is even kort als positief: Goed nieuws in corornatijden waarin nood aan zingeving en levensbeschouwing steeds meer blijkt!

Bron: Belga, Thomas

Lees de integrale tekst van het advies van de Raad van State.