Rapport: vorige maand werden 700 Nigeriaanse christenen vermoord

Een vereniging van christenen klaagt de poging aan om het interreligieus samenleven in Nigeria te vernietigen.
17/06/2023 - 09:03
Afscheid van een groep slachtoffers van antichristelijk geweld in Nigeria
Afscheid van een groep slachtoffers van antichristelijk geweld in Nigeria © Emeka Umeh@facebook

Volgens een pas verschenen rapport van Intersociety werden er in mei 700 christenen vermoord door Fulani-herders, voornamelijk moslims. Dat wordt als een 'afscheidsgeschenk' bestempeld voor de voormalige Nigeriaanse president Muhammadu Buhari, een moslim die nauwelijks inspanningen heeft gedaan om de vervolging te stoppen. 

Volgens Emeka Umeagbalasi, de voorzitter van de vereniging, vielen de doden vooral in de Plateaustaat, Benue en Kaduna: Tussen 12 april en 12 juni 2023 werden liefst 1.100 hulpeloze christenen gedood door islamitische jihadisten, die bescherming genieten tot in de hoogste kringen. Sinds 2016 werden al meer dan duizend overwegend door christenen bewoonde gemeenschappen geplunderd. 

Emeka Umeagbalasi meent dat de intenties van de daders van het geweld overduidelijk zijn.

Zij zijn erin geslaagd om van Kaduna een islamitische staat te maken, inclusief sjariawetten. Zij hopen datzelfde nu voor heel Nigeria te herhalen.

Volgens zijn vereniging is er maar één mogelijke conclusie: het geweld en de slachtpartijen in het zuiden van Kaduna en de Nigeriaanse deelstaten Benue, Plateau, Nassarawa, Kogi, Niger, Taraba, Adamawa en elders in het zuidwesten en zuidoosten van het land zijn zorgvuldig gepland.

Bron: Intersociety/Info Chretienne