Rector van Banneux krijgt prijs van Duits-Belgische Vereniging
Pater Léo Palm ontving de prijs op 16 april tijdens een privéreceptie in de residentie van de bisschop van Luik. Het is de eerste keer dat de Duits-Belgische Vereniging van Luik de prijs toekent aan iemand van de Kerk. De voorgaande jaren waren de winnaars altijd economische, politieke of culturele persoonlijkheden.
'De belangrijkste reden om pater Palm te onderscheiden is omdat Banneux in Duitsland een zeer bekende plaats is die veel Duitsers trekt,' legt voorzitter Marcel Stiennon uit.
Het Mariaheiligdom van Banneux nabij Sprimont in het bisdom Luik trekt elk jaar 700.000 bezoekers. In 1933 verscheen de Maagd Maria er acht keer aan een 11-jarig meisje, Mariette Beco. Maria noemde zichzelf toen 'Maagd der Armen'.
Oogsten wat een ander zaaide
Pater Palm ontving het nieuws over de prijs met enige verbazing. 'Ik vroeg mij af welke bijzondere dingen ik heb gedaan om de banden tussen Duitsland en België te versterken.' Tot hij zich realiseerde dat de prijs eigenlijk aan Banneux toekomt, meer dan aan de rector.
'Daarom heb ik ermee ingestemd deze onderscheiding te ontvangen. Iedereen die hier in het verleden heeft gewerkt, verdient deze onderscheiding. Ik ben verbaasd over wat mijn voorgangers hebben kunnen bereiken in de toenadering tussen Duitsland en België.'
Zo is er kapelaan Georges Jacob die in de jaren vijftig in de winter door Duitsland reisde om de 'Maagd der Armen' bekend te maken. In vijftien jaar tijd slaagde hij erin twee miljoen Duitse pelgrims naar Banneux te brengen. En dat in een tijd waarin de schaduw van de oorlog de herinneringen nog steeds verduisterde.
'Zij zijn degenen die alle eer verdienen,' besloot pater Palm, 'ik ben de maaier die het werk van zijn voorgangers voortzet door op zijn beurt te zaaien'.
Bron: Cathobel/Sophie Delhalle (Frans)