Regisseur van The Exorcist kreeg bloedstollend verzoek

De Amerikaanse regisseur William Friedkin mocht van de exorcist van het Vaticaan een duiveluitdrijving bijwonen én filmen.
20/05/2016 - 14:21
© The Exorcist

De intussen 80-jarige regisseur William Friedkin, bekend van zijn film The Exorcistvertelde deze week op het filmfestival van Cannes dat hij door de exorcist van het Vaticaan naar Rome werd uitgenodigd om er persoonlijk een duiveluitdrijving bij te wonen. Friedkin vertelde dat hij echt ondersteboven was van wat hij toen heeft meegemaakt. Ik ben de eerste die zo’n echt exorcisme kon filmen. De exorcist van het Vaticaan nodigde mij uit om persoonlijk aanwezig te zijn bij een exorcisme, dat weinigen al echt hebben meegemaakt en dat nog niemand ooit heeft kunnen fotograferen. Ik stond versteld van de gelijkenis met mijn film uit 1973. Ik ben niet meer dezelfde, nu ik deze verbazingwekkende gebeurtenis heb meegemaakt. Dit was geen exorcisme van een of andere sekte, maar van de katholieke Kerk in Rome.

William Friedkin groeide op in een joods gezin. Maar hij is niet praktiserend en bezoekt kerk noch synagoge. Ik hecht wel een groot belang aan de onderrichtingen van Jezus. Ik ben niet van plan om lid te worden van de Kerk, maar ik sta verbaasd over dat datgene wat deze man tweeduizend jaar geleden in de woestijn, op straathoeken en in synagogen heeft gepreekt en dat nog steeds miljoenen mensen doet geloven in de persoon van Jezus. Ook al bestaat er geen enkele opname van zijn stem een geen enkel geschift dat hij heeft geschreven. Dat sterkt mij in de overtuiging dat er toch iets geweest is.

Bron: Washington Times/AFP