Reist de paus toch niet naar Argentinië?

Een verkiezing van de anti-establishmentkandidaat Javier Milei maakt een pausbezoek aan Argentinië onmogelijk.
19/09/2023 - 13:13
Victor Manuel Fernandez
Victor Manuel Fernandez © Vatican Media

Volgens de Argentijnse aartsbisschop Victor Manuel Fernandez is het erg onwaarschijnlijk dat paus Franciscus volgend jaar naar zijn vaderland reist indien de populistische rechts-liberale presidentskandidaat en econoom Javier Milei daar op zondag 22 oktober tot president wordt verkozen. Milei heeft in het verleden al enkele keren gemeen uitgehaald naar paus Franciscus, die hij onder meer als een communist bestempelde en verweet dat hij de linkse dictaturen in Cuba en Venezuela weigert te veroordelen. Daardoor is de paus volgens hem een ‘handlanger van het kwaad’. Eerder al veroordeelde hij Franciscus als een ‘imbeciel, die de armoede verheerlijkt’.

Victor Manuel Fernandez, die zaterdag tot kardinaal wordt gecreëerd, vertelde gisteren dat  de paus niet naar een land zal reizen als hij er niet is uitgenodigd en al evenmin bereid is om een pausbezoek aan een land politiek te laten recupereren. Hij herinnert er nog aan dat de paus zich al in die zin over een mogelijk bezoek aan zijn vaderland had uitgelaten tijdens zijn terugkeer uit Mongolië. Ook bij de katholieke geestelijken in de volkswijken in steden als Buenos Aires ligt de kritiek van de anti-establishmentkandidaat zwaar op de maag. Priesters uit dorpen en populaire wijken van Buenos Aires droegen recent een ‘herstelmis’ op.

Aartsbisschop Victor Manuel Fernandez stelt nog vast dat het wat aanvallen op de kerk en deels tegen de paus betreft sommigen het geoorloofd vinden om valse getuigenissen af te leggen of te liegen. Hij bevestigt dat hij sinds zijn aanstelling als prefect, vanuit rechts conservatieve hoek fel is aangevallen. ‘De aanvallen waren volkomen voorzienbaar en gezien het belang van mijn positie zijn ze deels op Francisco gericht. Maar in dit geval gaat het niet alleen om de doctrine, maar ook om de macht in de Kerk.’ Recent nog waarschuwde hij kardinaal Burke en andere tegenstanders van hervormingen, die van de komende synode van begin oktober een strijdtoneel willen maken. 

Bron: La Nacion/Religion Digital