Relikwie van pater Kolbe krijgt plaats in Poolse parlement

Dat een relikwie van pater Kolbe een plaats krijgt in het Poolse parlement, gebeurde op verzoek van verschillende parlementsleden en senatoren.
29/12/2020 - 12:00
Paus Franciscus in de cel van Maximiliaan Maria Kolbe in Auschwitz
Paus Franciscus in de cel van Maximiliaan Maria Kolbe in Auschwitz © Vatican Media

Vlak voor Kerstmis werd een relikwie van pater Maximilian Kolbe, die de martelaarsdood stierf in het concentratiekamp van Auschwitz, bijgezet in een kapel van het Poolse parlement. De kapel, toegwijd aan de Heilige Maria, Moeder van God(Sanctae Dei Genetricis Mariae in het Latijn) bevatte al een relikwie van de heilige Joannes Paulus II en  de Italiaanse kinderarts zr. Gianna Beretta Molla. De relikwie werd in aanwezigheid van de voorzitter van de Sejm (de Poolse volksvertegenwoordiging)overhandigd door de provinciaal van de franciscanen conventuelen, Grzegorz Bartosik, en pater Mariusz Słowik, de overste van het klooster van Niepokalanów, dat in 1927, door pater Maximilian Kolbe werd gesticht.

Rajmund Kolbe werd in 1894 geboren in Zduńska Wola, in het centrum van Polen. In 1910 trad hij toe tot de franciscanen conventuelen en nam er de kloosternaam Maximilian aan. Na de inval van de nazi's in Polen werd hij naar het concentratiekamp van Auschwitz gestuurd. Op 29 juli 1941 selecteerden bewakers tien mannen als represaille omdat een gevangene uit het kamp was ontsnapt. Toen Franciszek Gajowniczek wanhopig om zijn vrouw en kinderen schreeuwde, bood Kolbe aan om zijn plaats in te nemen en om in zijn plaats terechtgesteld te worden. Kolbe werd door de katholieke Kerk uitgeroepen tot martelaar van naastenliefde. Hij werd in 1971 zalig en op 10 oktober 1982 heilig verklaard.

Bron: CNA