Restauratie van crypte en kooromgang van Sint-Baafskathedraal

Onroerend Erfgoed heeft vrijdag een premie toegekend van 5.067.344,97 euro voor de verdere restauratie van de Sint-Baafskathedraal in Gent.
25/05/2019 - 12:00
Sint-Baafskathedraal Gent
Sint-Baafskathedraal Gent © Bisdom Gent/Daina De Saedeleer

De Vlaamse overheid maakt via Onroerend Erfgoed opnieuw 5 miljoen euro vrij voor de restauratie van de Sint-Baafskathedraal in Gent. De kathedraal is al eeuwen het symbool van de Gentse binnenstad. Sinds 1936 is de kerk beschermd als monument. Met deze restauratiepremie van 5 miljoen euro zullen de crypte, de kooromgang, het kapittelhuis en de ruimtes van de priesters gerestaureerd worden. Het hoogkoor en het schip blijven bestemd voor de eredienst, de priesterruimtes worden een bezoekerscentrum waar ook het gerestaureerde Lam Godsretabel te zien zal zijn. De restauratiewerken zouden afgerond worden in 2021, verduidelijkt minister-president Geert Bourgeois.

De Gentse kathedraal heette oorspronkelijk de Sint-Janskathedraal. Het was de eerste parochiekerk van het vroege Gent. Het kerkgebouw wordt voor het eerst in geschriften vermeld in 942. In 1540 werd ze omgedoopt tot Sint-Baafskerk, en twintig jaar later werd ze gepromoveerd tot Sint-Baafskathedraal.

Kerk van hetr Gentse Sint-Barbaracollege

Onroerend Erfgoed kent ook een premie van 1.139.057,03 euro toe voor de restauratie van de kerk van het Sint-Barbaracollege in Gent. Het college werd in 1994 beschermd als monument omwille van de historische en artistieke waarde. De kerk werd destijds door de Sociëteit van Jezus naar een ontwerp van jezuïet Prosper Coppens gebouwd om het plaatsgebrek voor de leerlingen in de oude kloosterkapel op te vangen. Momenteel moeten netten de vallende brokstukken helpen opvangen en is de veiligheid niet gegarandeerd. Met de subsidie worden de daken, net als de kapconstructie, de zolder, de draagstructuur, het schrijnwerk en de beglazing aangepakt.

Bron: Onroerend Erfgoed