Restauratie van dak en interieur van de basiliek in Ronse

Onroerend Erfgoed heeft een bedrag van 1,3 miljoen euro vrijgegeven voor de restauratie van de nieuwe basiliek van Ronse.
14/05/2019 - 16:50
De Sint-Hermesbasiliek in Ronse
De Sint-Hermesbasiliek in Ronse © Onroerend Erfgoed/Pascal Van Acker

Dankzij de steun van de Vlaamse overheid, voor een bedrag van 1.328.533,07 euro, en de provincie en de stad Ronse kan er werk gemaakt worden van de restauratie van de Sint-Hermesbasiliek in Ronse. De collegiale Sint-Hermeskerk en de crypte zijn nog maar sinds kort verheven tot basiliek. In 2018 werden archeologische opgravingen uitgevoerd in en rond de kerk.

Sinds de aankomst van de relieken van de martelaar Hermes in 860 en het houden van de Fiertelommegang sinds 1090 is deze cultus van Sint-Hermes verweven met Ronse. De toren van de basiliek symboliseert bovendien het hart van Ronse en de crypte, met de relieken, is de architecturale parel van Ronse en omstreken. Tijdens de jaarlijkse ommegang vragen de inwoners aan Sint-Hermes om hen te beschermen tegen waanzin en andere geestesziektes.

Minister-president Geert Bourgeois, ook minister van Onroerend Erfgoed: De Sint-Hermesbasiliek is sinds 1936 beschermd als monument. Er dringen zich restauratiewerken op. Zowel het interieur, het houtwerk en de muren als het dak worden aangepakt. Ook de technische installatie inzake brandveiligheid, branddetectie en inbraakbeveiliging wordt prioritair bekeken.

Bron: Onroerend Erfgoed