Restauratie Heilig Grafkerk tijdelijk gestopt

Eerst moet er een grondige analyse van de bijkomende werken gemaakt worden om de stabiliteit van de Heilig Grafkerk in Jeruzalem te verzekeren.
29/04/2018 - 11:00
De Aedicula met de graftombe binnen in de Heilige Grafkerk in Jeruzalem
De Aedicula met de graftombe binnen in de Heilige Grafkerk in Jeruzalem © Heilige Grafkerk Jeruzalem

De Armeense, Grieks-orthodoxe en katholieke Kerk hebben tijdelijk een tussenpauze ingelast in de restauratie van de Heilige Grafkerk in Jeruzalem. De kerk is een van de belangrijkste en drukst bezochte christelijke monumenten wereldwijd. De drie kerkgemeenschappen raakten het decennialang niet eens over de nodige werken in de kerk. Pas in 2016 werd er onder politieke druk van Israël eindelijk een akkoord gesloten. Dat maakte de hoogdringende restauratie mogelijk van de Aedicula, het monument boven de tombe in de Heilige Grafkerk. De kapel werd in 1927 ernstig beschadigd bij een aardbeving. In maart 2017 werd de restauratie voltooid van het monument boven de plek waar volgens de overlevering het lichaam van de gekruisigde Jezus te ruste werd gelegd.

De kerk is een populaire bedevaartplaats en wordt bijna ononderbroken door toeristen en pelgrims bezocht.

Ook vele andere delen van het kerkgebouw wachten op de nodige herstellingen, die werden uitgesteld door een gebrek aan eensgezindheid en financiële middelen. De drie kerkgemeenschappen die voor het beheer van het monument verantwoordelijk zijn, kondigen nu aan dat die werken nog even moeten wachten. Het is duidelijk geworden dat de bodem door het doorsijpelende water ernstig is aangetast. De ondergrondse infrastructuur moet eerst worden vernieuwd. Daarom is de opdracht gegeven voor een rapport met een analyse van de toestand van het kerkgebouw. Op basis daarvan kan bepaald worden welke bijkomende werken dringend moeten plaatsvinden.

Bron: Kathpress.at