Restauratie van Leuvense Sint-Jacobskerk

De Vlaamse overheid steunt de restauratie van de Sint-Jacobskerk, een van de vijf monumentale kerken van de stad Leuven.
07/03/2017 - 17:06
De Sint-Jacobskerk in Leuven
De Sint-Jacobskerk in Leuven © Hans Thomas/Vlaamse Gemeenschap

Onroerend Erfgoed heeft een premie van 2,9 miljoen euro toegekend aan de stad Leuven voor de restauratie van de Sint-Jacobskerk en het oude stadhuis van Leuven. De Sint-Jacobskerk is een kerkgebouw uit de 13de eeuw en een drukbezochte halte op de bedevaartsroute naar Compostella. De vele verbouwingen maken van de kerk een interessante getuige van de kunstgeschiedenis: de toren is nog oorspronkelijk romaans, het schip is gotisch en het koor is in classicistische stijl gebouwd.

De kerk wordt ook wel een van de zeven wonderen van Leuven genoemd omdat de klok Barbara buiten de toren hangt. Het is een van de vijf middeleeuwse parochiekerken van Leuven en sinds 1938 beschermd als monument. Ook de omgeving van de kerk is beschermd als stadsgezicht.

Omdat de Sint-Jacobskerk gebouwd is op een moerassige ondergrond kampt het gebouw met stabiliteitsproblemen. Met de premie van 2.063.000 euro worden stabiliteitswerken uitgevoerd zodat de kerk een duurzame restauratie en een nieuwe invulling kan krijgen.

Bron: Onroerend erfgoed