Restauratie van Leuvense Sint-Michielskerk gestart

De volledige restauratie van de binnen- en de buitenkant van de Sint-Pieterskerk kan volgens het Leuvense stadsbestuur nog tien jaar duren.
25/08/2021 - 15:39
De Sint-Michielskerk in Leuven
De Sint-Michielskerk in Leuven © Wikipedia

De restauratie van de barokke Sint-Michielskerk uit de 17de eeuw aan de Naamsestraat in Leuven zal nog vele jaren duren. Maar het stadsbestuur van Leuven heeft de definitieve toekenning van de subsidies van het Agentschap Onroerend Erfgoed alvast niet afgewacht voor de restauratie van de twee torens van de kerk. Die werken, die nu vrijwel voltooid zijn, waren dringend. Zij hebben de stad zo’n 350.000 euro gekost. Het stadsbestuur laat weten dat het in samenwerking met het Agentschap Onroerend Erfgoed nu ook de gevels, de daken, de zijkapellen en de andere bijgebouwen zal restaureren. Die werken kunnen volgend jaar van start gaan.

In 1542 vestigde zich een groep jezuïeten in de stad. Zij bouwden er een complex met het Sint-Michielscollege en de bijhorende Sint-Michielskerk (1650-1670). De fraaie barokkerk, naar een ontwerp van de architect Willem van Hees en volgens sommigen een van de mooiste van Europa, werd vanaf de achttiende eeuw parochiekerk. Het kerkgebouw raakte tijdens het bombardement van mei 1944 zwaar beschadigd, maar de kerk werd daarna heropgebouwd. Vandaag vinden er Nederlands- en Spaanstalige erediensten plaats, naast diverse projecten zoals artiestenmissen en benefietconcerten.

Bron: RobTV/Bouwkroniek