Restauratie van de Oude Abdij in Drongen

De Vlaamse overheid maakt steun vrij voor de restauratie van daken, gevels en het interieur van het jezuïetenhuis in de Oude Abdij in Drongen.
31/03/2017 - 19:29
De Oude Abdij in Drongen
De Oude Abdij in Drongen © Onroerend Erfgoed

Onroerend Erfgoed kent een premie van 1,118 miljoen euro toe voor de restauratie van de Oude Abdij in Drongen, die jaarlijks door zo’n  30.000 mensen wordt bezocht. De abdij ligt aan de Leie en vormt met de parochiekerk en het rechthoekige dorpsplein de pittoreske dorpskern van Drongen. De abdij is sinds 1998 beschermd als monument. Zij bevat waardevolle interieurs, onder meer dat van de neogotische kapel met haar uitzonderlijk rijke versiering met glas-in-loodramen en muurschilderingen. Voor de uitgestrekte kloostertuin werd inspiratie gehaald bij de Engelse landschapstuin, met uitgestrekte beboomde grasvelden en verschillende diverse wandelpaden.

De abdij was volgens historische bronnen in de 12de eeuw een zelfstandige en volwaardige norbertijnenabdij. In 1566 werd er zware schade aangericht tijdens de Beeldenstorm. Honderd jaar later werd de eerste steen gelegd van een nieuwe abdij, waarin later ook nog een katoenspinnerij werd ondergebracht. De fabriek sloot in 1811 en in 1836 werd de abdij verkocht aan de jezuïeten, die er hun noviciaat vestigden. Vandaag is de Oude Abdij een bezinnings- en conferentiecentrum, met 70 tweepersoonskamers en een neogotische kapel die uitstekend geschikt is voor lezingen en kleine concerten.

Bron: Onroerend Erfgoed