Restauratie Parijse Notre-Damekathedraal valt fors duurder uit

De werken voor de restauratie en heropbouw van de Parijse Notre-Damekathedraal werden in april na onderbreking omwille van de coronapandemie hervat.
03/07/2020 - 17:53
Notre-Dame Parijs
Notre-Dame Parijs © Philippe Keulemans

Alleen al voor de eerste fase van de instandhouding van de Notre-Damekathedraal in Parijs verdubbelen de kosten tot minimaal 165 miljoen euro. Oorspronkelijk was daarvoor slechts 80 miljoen euro voorzien. Momenteel is er in totaal al 833 miljoen euro toegezegd voor de heropbouw van de kathedraal. De stad Parijs is bereid om ongeveer 70 miljoen euro bij te dragen.

Jean-Louis Georgelin, de algemene coördinator van de werken, kondigde donderdag aan dat de stellingen voor eind september worden ontmanteld. Het opruimen van de gewelven toonde aan dat zij redelijk stevig zijn en in vrij goede staat verkeren. De komende dagen starten wij de belangrijke interne consolidatie van de gewelven met behulp van steigers en bogen. In de zomer wordt de volledige schoonmaak gestart van het terrein, waardoor wij zowel het loodniveau kunnen verlagen als de arbeidsomstandigheden verbeteren. Onderzoek bij de arbeiders heeft intussen aangetoond dat die voorlopig weinig of geen last hebben van loodvergiftiging.   

President Emmanuel Macron hoopte aanvankelijk dat de heropbouw al tegen 2024 zou voltooid zijn. Volgens de krant Le Figaro is het niet onmogelijk dat de kathedraal al in april 2024 opnieuw voor het publiek wordt heropend, al zijn de werken dan allicht nog niet voltooid. Georgelin vermoedt dat vanaf dan ook opnieuw eucharistievieringen kunnen plaatsvinden.

Volgende week donderdag 9 juli wordt tijdens een overleg van de minister van Cultuur met de experts beslist of de kathedraal in haar oorspronkelijke vorm wordt hersteld of dat er gekozen wordt voor een volledig nieuwe constructie.

Bron: Le Figaro/France TV/Kathpress.at