Restauratie van de Sint-Jacobus de Meerderekerk van Borsbeek

Vlaanderen, provincie, gemeente én kerkfabriek slaan de handen in elkaar voor de restauratie van de Sint-Jacobus de Meerderekerk in Borsbeek.
18/10/2021 - 16:14

Burgemeester Dis Van Berckelaer reageert enthouasist op de Vlaamse steun, voor een bedrag van meer dan 43.000 euro, voor de restauratie van de Sint-Jacobus de Meerderekerk van Borsbeek. Die steun zal gebruikt worden voor de renovatiewerken voor het dak van de Kerk. De steun komt vrij omdat het renovatieproject voor de komende 20 jaar is toevertrouwd aan de Stichting Kempens Landschap. De renovatie gebeurt in nauw overleg met de kerkfabriek en het gemeentebestuur. Daarmee is onze mooie parochiekerk in goede handen. We zijn ervan overtuigd dat de organisatie ook in dit dossier het verschil kan maken voor onze gemeente, zegt de burgemeester.

De kerk ligt in het centrum van Borsbeek. De oudste architecturale gedeelten van de Sint-Jacobus de Meerderekerk dateren uit de 15de eeuw. Maar de geschiedenis van de parochie gaat nog verder terug tot in de 13de eeuw. De kerk en haar omgeving behoort tot de oudste kern van de gemeente. Daarom is zij van groot belang voor de geschiedenis. Volgens Onroerend Erfgoed draagt zij bovendien de zichtbare sporen van een eeuwenlange geschiedenis gekenmerkt door verval en heropbouw. De kerk brandde meermaals af in de loop van de geschiedenis en liep schade op in beide wereldoorlogen.