Restauratie van tempeltje in de Heilige Grafkerk in Jeruzalem

Na decennia discussie start eindelijk de restauratie van de Aedicula, het tempeltje boven de tombe in de Heilige Grafkerk in Jeruzalem.
08/06/2016 - 15:51
© Heilige Grafkerk Jeruzalem

Een team van deskundigen is maandag van start gegaan met de restauratie van de Aedicula in de Heilige Grafkerk in Jeruzalem. De restauratie van het tempeltje boven de plek waar volgens de overlevering het lichaam van de gekruisigde Jezus te ruste werd gelegd, moet tegen 2017 voltooid zijn. Het bouwwerk bevat twee ruimtes: een met de Steen van de Engel, een deel van de deksteen die Jezus’ oorspronkelijke graf afsloot, en de ruimte met de tombe.

Stabiel, maar in verval

De toestand van het monument is erbarmelijk. De voorbije jaren moest de structuur zelfs met een ijzeren kooi worden samengehouden. De Grieks-orthodoxe, Latijns-katholieke en Armeens-apostolische Kerk, die samen de Heilig Grafkerk beheren, raakten het pas over de restauratie eens nadat de Israëlische overheid ermee had gedreigd om het kerkgebouw te sluiten. De restauratie is mogelijk dankzij aanzienlijke financiële steun van de Jordaanse koning Abdullah, de Franse overheid en de Italiaanse katholieke Kerk.

Roet en condensatie

De structuur van de tempel is weliswaar nog stabiel, maar volledig kromgetrokken. Voorafgaand aan de werken gebeurde een ingrijpende studie. Die stelde ernstige schade vast als gevolg van de condensatie van vocht, de adem van de stroom bezoekers en het gebruik van kaarsen die uren blijven branden op slechts enkele centimeters van de Aedicula en het Heilige Graf. Bovendien moeten de herstellingen ervoor zorgen dat de structuur in de toekomst bestand is tegen aardbevingen. De werken duren vermoedelijk twaalf maanden, maar pelgrims kunnen de site nog bezoeken en er komen bidden. De kosten, goed voor 3 miljoen euro, worden gelijk verdeeld onder de drie kerkgemeenschappen.

Heilig Grafkerk Jeruzalem
Heilig Grafkerk Jeruzalem © SIR

Lange geschiedenis

De Heilige Grafbasiliek werd omstreeks 324 door bisschop Macarius van Jeruzalem gebouwd, op vraag van keizer Constantijn. De oorspronkelijke basiliek raakte in 614 een eerste keer ernstig beschadigd door de Perzen en werd vervolgens in 1009 geplunderd en met de grond gelijk gemaakt door Al-Hakim bi-Amr Allah. Na een brand in 1808 startte de bouw van de huidige basiliek.

Bron: Asianews/www.kro-ncrv.nl/inspiratie