Richard Williamson gaat opnieuw bisschop wijden

Veel aanhangers heeft hij niet. Maar dat belet de Britse Holocaustontkenner en traditionalist Williamson niet om opnieuw een bisschop te wijden.
10/08/2016 - 11:47

De schismatieke Britse bisschop Richard Williamson, die wegens zijn antisemitisme ook bij de traditionalistische Priesterbroederschap Sint-Pius X in ongenade viel, kondigt opnieuw een wijding aan van een bisschop. De Britse Holocaustontkenner vertelde aan zijn aanhangers dat hij op 19 maart Thomas Aquinas, de prior van een traditionalistisch klooster in Brazilië, tot bisschop zal wijden. Williamson heeft ook in 2015 al eens de Franse voormalige seminarierector Jean-Michel Faure, eveneens in het klooster van Santa Cruz in de Braziliaanse deelstaat Rio de Janeiro, tot bisschop van zijn eigen kerk gewijd. Jean-Michel Faure keerde na de wijding terug naar Frankrijk en opende er een nieuw priesterseminarie waar traditionalistische geestelijken worden opgeleid.

Williamson is een van de vier bisschoppen die in 1988 door de schismatieke bisschop Marcel Lefebvre, ondanks het verbod van Rome, tot bisschop werd gewijd. Daarop werden zij prompt door het Vaticaan geëxcommuniceerd. De Brit leidde sinds 2003 het seminarie bij de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Maar hij viel daarna in ongenade nadat hij op de Zweedse televisie het bestaan van de gaskamers in nazi-Duitsland had ontkend en beweerde dat er niet zes miljoen, maar 200.000 tot 300.000 joden in die kampen zijn omgekomen. Uiteindelijk werd hij ook uit de Priesterbroederschap Pius X gezet.

Bron: Catholic World News

© FSPX