Rijselse hulpbisschop Hérouard wordt aartsbisschop van Dijon

Antoine Hérouard, hulpbisschop van Rijsel en voormalige secretaris-generaal van de Franse bisschoppenconferentie, wordt aartsbisschop van Dijon.
11/02/2022 - 15:56
Bisschop Antoine Hérouard
Bisschop Antoine Hérouard © Vatican Media

Paus Franciscus heeft vandaag Antoine Hérouard, de hulpbisschop van Rijsel, benoemd tot aartsbisschop van Dijon. Hij volgt Roland Minnerath op die met emeritaat gaat. Antoine Hérouard, geboren in 1956 in Neuilly-sur-Seine (voorstan van Parijs), werd in 1985 tot priester gewijd voor het aartsbisdom Parijs en was eerder al vicesecretaris en van 2005 tot 2013 secretaris-generaal van de Franse Bisschoppenconferentie (CEF). Na zijn wijding was Hérouard wekzaam als kapelaan en godsdienstleraar op middelbare scholen in het Quartier Latin. Ook later bleef hij betrokken in het jongerenwerk en het katholieke onderwijs. 

Van 2014 tot 2017 was Hérouard rector van het Pauselijk Franse Seminarie in Rome. In 2017 werd hij benoemd tot hulpbisschop van Rijsel. Tegelijkertijd was hij de vertegenwoordiger van het Franse episcopaat bij de Commissie van Bischoippenconferenties van de EU (COMECE) in Brussel. In 2019 werd hij apostolisch afgevaardigde voor het bedevaartsoord van Lourdes. Op 13 maart 2022 wordt hij om 15.30 uur geïnstalleerd als nieuwe aartsbisschop in de kathedraal van Dijon.

Ierland: bisschop voor 2 bisdommen

In de kathedraal van Galway is Michael Duignan plechtig aangesteld als bisschop van Galway en Kilmacduagh. De aanstelling is opmerkelijk omdat hij sinds 2019 ook al bisschop van Clonfert os. Tijdens de aanstellingsviering vanmorgen zei te hopen dat zijn dubbele benoeming kan bijdragen tot de heropbloei en een nieuwe lente voor de katholieke Kerk in het westen van Ierland. De twee bisdommen blijven wel autonoom. 

Bron: Vaticannews.va