Rode Kruis heeft lof voor vredesboodschap van de paus

Volgens de Italiaanse voorzitter van het Rode Kruis maakt de situatie in Jemen duidelijk hoe belangrijk de vredesoproep van paus Franciscus is.
21/12/2018 - 16:51

Francesco Rocca, de voorzitter van de Italiaanse afdeling van het Rode Kruis, heeft enkele uren voor het begin van de wapenstilstand in Jemen de oproep van paus Franciscus voor de naleving van het internationale recht en het verzet tegen de proliferatie van wapens geloofd. De situatie in Jemen illustreert perfect wat er fout gaat als deze twee aspecten niet worden gerespecteerd.

Rocca hoopt vooral op een pacificatie van de havenstad Hudayda, omdat dit een belangrijke hub is voor humanitaire hulp naar alle regio's in de rest het land: Het drie jaar durende bloedige conflict heeft al vele slachtoffers gemaakt. Als de huidige situatie blijft aanhouden, dan wordt gevreesd dat er volgend jaar 24 miljoen inwoners, dat is drie kwart van de bevolking, op humanitaire hulp aangewezen zijn. Nog volgens Rocca werd zelfs getracht om de bevolking van Hudayda uit te hongeren. Dat is middeleeuws!  

De Internationale Federatie van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan hopen dat de situatie in Jemen zich kan stabiliseren en dat er gevangenen kunnen uitgewisseld worden, zegt Rocca.  

Bron: Vaticannews.va