Roemeense president Klaus Johannis wint Karelsprijs

De Karelsprijs, die in 2016 aan paus Franciscus werd toegekend, is genoemd naar Karel de Grote, die in 814 in Aken overleed.
16/12/2019 - 12:10

De Internationale Karelsprijs, die sinds 1950 jaarlijks wordt toegekend, gaat in 2020 naar de Roemeense president Klaus Werner Johannis. Hij ontvangt deze prestigieuze Europese onderscheiding op Hemelvaartsdag 21 mei in het stadhuis van Aken voor zijn inzet voor de Europese waarden en eenheid.

De Karelsprijsstichting looft president Johannis voor zijn grote en succesvolle inzet om van Roemenië een pro-Europese rechtsstaat te maken. Hij conformeerde zich aan de doelstellingen van de EU, versterkte die en spande zich in voor verbetering van de samenwerking door de aangesloten landen.

Volgens de organisatie heeft de 60-jarige Johannis, een Roemeen met Duitse voorouders, na het vallen van het IJzeren Gordijn in 1989 stap voor stap omgevormd tot het meest Europese land in het zuidoosten van Europa. De onlangs met ruime meerderheid herverkozen president ontpopte zich bovendien tot een belangrijk bruggenbouwer tussen Oost en West. Hij strijdt voor de scheiding der machten en tegen corruptie.

Bron: kro-ncrv.nl/katholieknieuws